Πολιτική

Ο Μητσοτάκης κλείνει το μέτωπο με την Εκκλησία και «επιστρατεύει» κορυφαίους υπουργούς

Ο Μητσοτάκης κλείνει το μέτωπο με την Εκκλησία και «επιστρατεύει» κορυφαίους υπουργούς
Με μία επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού , την προσεχή Παρασκευή, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι, επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να εκπέμψει μήνυμα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, ότι κλείνει οριστικά το μέτωπο τριβής με την Εκκλησία που άνοιξε την περίοδο της ψήφισης του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που γίνεται από τον πρωθυπουργό με το βλέμμα στην συγκράτηση των διαρροών προς κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, στα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλογίσει , μεταξύ άλλων και διάθεση καπηλείας του θρησκευτικού συναισθήματος.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, μέσα σε ιερό ναό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό κατέδειξε ότι το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στην εικόνα της κυβέρνησης σε μερίδα πιστών, αλλά και ιερέων, καθώς δεν είναι το μοναδικό. Έχουν προηγηθεί φραστικές επιθέσεις ιερέων στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στο Αμύνταιο, αλλά και στη υφυπουργό Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταλεί μήνυμα πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων με την Εκκλησία μετά την δοκιμασία του περασμένου Φεβρουαρίου, το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο άκουσε με ικανοποίηση την δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι "η Εκκλησία δεν εκδικείται", υποβαθμίζει την σημασία τέτοιων περιστατικών, τα οποία χαρακτηρίζει "μεμονωμένα".

"Δεν νομίζω ότι μεμονωμένα περιστατικά χαρακτηρίζουν συνολικά τους ιερείς και την ελληνική Εκκλησία. Προφανώς αυτά, όταν γίνονται πρέπει να καταδικάζονται, ν' απομονώνονται, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η εικόνα ούτε των πιστών, ούτε συνολικά της Εκκλησίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ζητώντας να μην μένουμε "σε μεμονωμένα περιστατικά τα οποία αποτελούν εξαιρέσεις".

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια της ΝΔ να αντιμετωπίσει τις εκ δεξιών διαρροές που εντοπίζονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Μέγαρο Μαξίμου βάζει στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας στην Βόρεια Ελλάδα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο οποίος θα έχει στην δική του ευθύνη την Κεντρική Μακεδονία που είναι η περιφέρεια στην οποία παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες φυγόκεντρες τάσεις προς τα δεξιά.

Στην πρώτη γραμμή ρίχνονται συνολικά 12 υπουργοί, καθένας εκ των οποίων θα έχει την ευθύνη μίας περιφέρειας, πλην Αττικής, όπου στην πρώτη γραμμή θα είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως σχεδιάζει να περιοδεύσει κατά την προεκλογική περίοδο σε ολόκληρη την χώρα.

Στην επίσης δύσκολη για τη ΝΔ, λόγω δημοσκοπικών διαρροών, Δυτική Μακεδονία, την ευθύνη θα έχει ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ιδιαίτερης σημασίας για το κυβερνών κόμμα είναι και η Θεσσαλία, η ευθύνη για την οποία ανατέθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραστεί και θα μιλήσει και στην παρουσίαση για την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος σχεδιάζεται πάντως και στην βάση μίας "θετικής ατζέντας" με επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την παράδοση σημαντικών έργων τοπικού ή και περιφερειακού χαρακτήρα.

Έτσι, μετά την χθεσινή επίσκεψη στην Λαχαναγορά του Ρέντη απ' όπου εξέπεμψε ενόψει και της πασχαλινής περιόδου, μήνυμα ότι η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι συνεχής, αλλά και ότι για πρώτη φορά υπάρχουν "ενθαρρυντικά δείγματα" ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει να κάμπτεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα το πρωί στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Αύριο Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς".
Μπορεί κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο που σημειώθηκαν σημαντικές φυσικές καταστροφές, ο τότε νέος υπουργός Βασίλης Κικίλιας να δήλωνε ότι βρήκε την απορροφητικότητα για το πρόγραμμα μόλις στο 1%, η κυβέρνηση ωστόσο δεσμεύεται ότι πλέον θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Το πρόγραμμα "Αιγίς" ανέρχεται σε 2 δις και μέσω αυτού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων και η αγορά των 5 από τα 7 νέα Canadair που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Καναδά.