Πολιτική

Μπάχαλο με ρύθμιση που βάζει στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατρούς: Ανακοινώθηκε, αποσύρθηκε και επιστρέφει ως τροπολογία

Μπάχαλο με ρύθμιση που βάζει στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατρούς: Ανακοινώθηκε, αποσύρθηκε και επιστρέφει ως τροπολογία Φωτογραφία: INTIME/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ
Μπάχαλο δημιούργησε «νομοτεχνική βελτίωση» στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ανοίγει το παράθυρο σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε και επίσημα πως εντάσσεται στο νομοσχέδιο η ρύθμιση ως νομοτεχνική βελτίωση. Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε, όχι τόσο για την ουσία, αλλά για τη διαδικασία με την οποία ακολουθήθηκε. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ έκαναν λόγο για προσβολή της Βουλής, υποστηρίζοντας πως «είναι ένα άρθρο ολόκληρο που θα έπρεπε να έχει έρθει με τροπολογία».

«Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν προλάβατε, δεν το προβλέψατε; Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο, κάντε τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο. Ένα λεπτό πριν κλείσει η διαδικασία», τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εν κρυπτώ νομοθέτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «πολιτικά ιταμό» τον τρόπο νομοθέτησης που επιλέγει η κυβέρνηση για μια ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ως τροπολογία συνοδευόμενη με την έκθεση του ΓΛΚ.

«Έχετε τη λογική του κάνω ό,τι γουστάρω γιατί έχω την πλειοψηφία στη Βουλή», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. « Αυτό λέγεται πλιάτσικο και άλωση του κράτους. Ξεφτιλίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση ενώ την απόσυρσή της ζήτησαν και Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στις επιτροπές και ζητήθηκε από τους ίδιους τους φορείς κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου. Στην ίδια γραμμή λίγο αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως δεν μπορεί να μιλάει η αντιπολίτευση για αιφνιδιασμό, καθώς όπως είπε τη ρύθμιση την είχε προαναγγείλει και ο ίδιος από τις επιτροπές.

Οι απαντήσεις ωστόσο δεν έπεισαν, με την αντιπολίτευση να επιμένει να αποσυρθεί η νομοθετική βελτίωση. Τελικά ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και θα επιστρέψει ως τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.