Πολιτική

Αναβαθμισμένος «ένοικος» στο δεξιό...ρετιρέ της «γαλάζιας πολυκατοικίας»

Αναβαθμισμένος «ένοικος» στο δεξιό...ρετιρέ της «γαλάζιας πολυκατοικίας»
Το μόνο σαφές συμπέρασμα από την εσωτερική αναδιάταξη που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου - στον απόηχο της παραίτησης που υπέβαλλαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος προκειμένου να μην καταρρεύσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί αναμέτρησης με «ισχυρά συμφέροντα» - είναι η αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Έχοντας αναλάβει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ρόλο «αντ' αυτού» στην Βουλή, όπου μετά την... αποχή του από την συζήτηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο επανεμφανίστηκε δριμύτερος σηκώνοντας μεγάλο βάρος εκ μέρους της κυβέρνησης στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, ο Μάκης Βορίδης έχει ενισχυθεί εδώ και λίγες ημέρες και με αρμοδιότητες ρύθμισης θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.

Ο Μάκης Βορίδης εξελίσσεται έτσι σε ένα εκ των ισχυρών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και στο πιο προβεβλημένο στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι στην παρούσα φάση ο αναβαθμισμένος «ένοικος» του... «δεξιού ρετιρέ» της «γαλάζιας πολυκατοικίας», από το οποίο θα απευθύνεται πλέον και στο πιο συντηρητικό τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων που εμφανίζεται έτοιμο να εγκαταλείψει στην κάλπη των ευρωεκλογών τη ΝΔ και να κατευθύνει την ψήφο του δεξιότερα- και με βάση την δημοσκοπική εικόνα κυρίως προς την Ελληνική Λύση.

Ο δεξιός Μάκης Βορίδης, ο οποίος συχνά προβάλλει το ιδεολογικό μέτωπο που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει έναντι της Αριστεράς, διαθέτει πλέον στην επικοινωνία του με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και το πλεονέκτημα της μέχρι τέλους διαφωνίας του με τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η οποία μεταφράστηκε σε αποχή κατά την ψηφοφορία. Και είναι πράγματι αξιοσημείωτο- και δεν περνά φυσικά απαρατήρητο και στο εσωτερικό της ΝΔ όπου τα στελέχη της δέχθηκαν έντονες πιέσεις για να μην διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία- ότι τρεις μήνες μετά από αυτή την διαφοροποίηση, βρίσκεται αισθητά αναβαθμισμένος.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές του χρόνου που έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό, είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και σενάρια ότι ο κ. Βορίδης μπορεί και να απομακρυνόταν από την κυβέρνηση λόγω της κάθετης αντίθεσης που εξέφραζε στο εν λόγω νομοσχέδιο και της επιμονής του ότι δεν θα το ψηφίσει.

Κατόρθωσε τελικά να γίνει αποδεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου το να διαφοροποιείται στην Βουλή ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και να μην δοθεί καμία συνέχεια στο γεγονός ότι υπουργός χαρακτήρισε νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία ανήκει, ως αντισυνταγματικό. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πείστηκε, προφανώς, ότι από τυχόν απομάκρυνση του Μάκη Βορίδη από την κυβέρνηση δεν θα... έχανε η Βενετιά βελόνι!

Για όσους δεν θυμούνται, με την φράση «αν φύγω δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι», είχε απαντήσει ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης την περίοδο της μεγάλης εσωκομματικής αναταραχής στην επισήμανση ότι τυχόν επιμονή του στην διαφωνία κατά την ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μπορεί να σήμαινε απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η αγωνία του πρωθυπουργού να συγκρατήσει, ενόψει ευρωεκλογών, τις σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά, τον ωθεί να ενισχύσει τον κ. Βορίδη στο πλαίσιο της κυβέρνησης και στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Μπορεί εκεί να υφίσταται πάντοτε η πολιτική παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είναι σαφές από το περιεχόμενο της τελευταίας παρέμβασής του στην Βουλή, ότι έχει σοβαρές διαφωνίες με αρκετές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής τις οποίες κάθε άλλο παρά διατεθειμένος είναι να υπερασπίζεται.