Πολιτική

Εξεταστική για Τέμπη: Κόντρα για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου - «Μπανανία και με τη βούλα η Ελλάδα Μητσοτάκη»

Εξεταστική για Τέμπη: Κόντρα για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου - «Μπανανία και με τη βούλα η Ελλάδα Μητσοτάκη» Φωτογραφία: intime
Κόντρα μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει σημαντική οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σε θέματα λειτουργίας του κράτους δικαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σταθήκαν στις αιχμές του ψηφίσματος για έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα, και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την άρνηση της πλειοψηφία να κάνει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, κατηγορώντας τα γαλάζια μέλη της επιτροπής για απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι συντάσσεται με την άποψη ότι στερείται πολιτικής αμεροληψίας η έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να μη βάλει ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενη το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες όπως οι κ.κ. Σπηλιώπουλος, Σταθόπουλος, Ξιφαράς και Γεννηδούνιας.

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κόλαφος για την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ,επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να συντάξει πόρισμα χωρίς να έχουν καταθέσει βασικοί μάρτυρες.

Υπέρ της διεύρυνσης του καταλόγου μαρτύρων, τάχθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά, μίλησε «για συγκάλυψη, ψέμα και μπούλινγκ από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «σας πήρε είδηση και η Ευρώπη».

Για κυβέρνηση «μπανανία», μίλησε ο Πάρης Παπαδάκης από την Ελληνική Λύση, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ήρθε σήμερα να κάνει πολιτικό παιχνίδι ενόψει ευρωεκλογών, σχολιάζοντας σκωπτικά το γεγονός πως οι ευρωβουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με ένα ψήφισμα που διασύρει τη χώρα. Απευθυνόμενος μάλιστα, προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η εξεταστική δεν προσφέρεται για προεκλογικές κορώνες ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, χαρακτήρισε κατάπτυστο το ψήφισμα, λέγοντας ότι συνειδητά υποβαθμίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπενθύμισε ότι το υπερψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, αυτό που επιδιώκει η αντιπολίτευση είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας μας.

Διπλή ανάγνωση είχαμε και για την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για το δυστύχημα.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως η ανακοίνωση αποδεικνύει πως μόνο η εξεταστική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει ποινικές ευθύνες υπουργών, ενώ η πλειοψηφία πως είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να πετροβολείται η δικαιοσύνη.

«Το να πετροβολείται το έργο της Εξεταστικής και της Δικαιοσύνης, αν δεν είναι απαράδεκτο, είναι σίγουρο επικίνδυνο για τους Θεσμούς της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Τελικώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, το θέμα της διεύρυνσης του καταλόγου μαρτύρων, με βάση και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε την κατάθεσή του ο διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της ΕΡΓΟΣΕ Γιώργος Λασπονίκος, ο οποίος στην αρχή της κατάθεσής του χαρακτήρισε σωστή την 7η παράταση όυ δόθηκε για τη σύμβαση 717 από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.