Πολιτική

Η Νέα Αριστερά ζητά καθαρό «όχι» του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Νέα Αριστερά ζητά καθαρό «όχι» του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μετά τον επιτυχημένο διαξιφισμό του Αλέξη Χαρίτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία και το αγροτικό, στη Νέα Αριστερά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα τους, μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών πτήσεων και σχετικής αφάνειας.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών η ηγεσία του υπό διαμόρφωση κόμματος φιλοδοξεί να βάλει την αντιπαράθεση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, στόχος τους είναι να «πιέσει» και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου να μπουν στον «καυγά» αυτό, με πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Καθαρή στάση υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων

Και μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βάση των δηλώσεων Κασσελάκη φαίνεται να συγκλίνει σταδιακά στη γραμμή αυτή, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να διατηρεί μια πιο επαμφοτερίζουσα στάση σε σχέση με το ζήτημα, η οποία ξεκινά από το επί της αρχής «υπέρ», αλλά θέτει ταυτόχρονα και αυστηρούς όρους για τις προϋποθέσεις που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, καθώς και για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας δημόσιας Παιδείας.

Ωστόσο, το συνεχές φλερτ του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη Νέα Αριστερα, δημιουργεί τη δυνατότητα της ηγεσίας του κόμματος να ζητήσει ένα πιο καθαρό «κατά» της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να ενισχυθεί πολιτικά το κίνημα φοιτητών και καθηγητών και η κυβέρνηση να μην πετύχει ένα τεράστιο πλήγμα στη δημόσια Παιδεία. Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Αριστεράς, αν το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων, τότε θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση της Δεξιάς, ιδιαίτερα σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και μάλιστα για τα λαϊκά στρώματα.

Συνεχείς αναφορές Χαρίτση στο αγροτικό και περιοδείες

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται η μαζική συμμετοχή της Ν.Εαρ. στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, με προμετωπίδα τους βουλευτές του κόμματος που είναι πανεπιστημιακοί (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου).

Εκτός από το εκπαιδευτικό, αντιπολιτευτική αιχμή για τη Νέα Αριστερά θα αποτελέσει και το αγροτικό, για το οποίο ο Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου στην Agrotica, κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πηγές του κόμματος επισημαίνουν ότι η σύγκρουση Χαρίτση-Μητσοτάκη ήταν που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιφυλάσσει παρά μόνο «ψίχουλα» για τον αγροτικό κόσμο. Επίσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έχει προγραμματίσει περιοδεία στην Πάτρα την Τετάρτη.

Μπαράζ ερωτήσεων του κόμματος στη βουλή

Τέλος, επιδίωξη της Νέας Αριστεράς είναι να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της και στο κοινοβούλιο, όπως την Παρασκευή με την αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Χαρίτση για τη Θεσσαλία και το Αγροτικό. Στην ίδια λογική, λοιπόν, αναμένονται σήμερα στη βουλή να συζητηθούν δύο επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη. Η πρώτη έχει αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του μηχανισμού για την είσοδο των επισκεπτών στην Ακρόπολη, την αύξηση των τιμών των εισιτήριων και τις πριβέ ξεναγήσεις στον χώρο.

Η δεύτερη αφορά την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά, καθώς μετά και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ιατροδικαστική έρευνα, δημιουργούνταο νέα δεδομένα για τη Δικαιοσύνη στην κατεύθυνση διερεύνηση άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας.