Πολιτική

Η «ταυτότητα» του φράχτη: το κόστος, τα χαρακτηριστικά, το μήκος

Η «ταυτότητα» του φράχτη: το κόστος, τα χαρακτηριστικά, το μήκος Φωτογραφία: eurokinissi
«Η κατασκευή αποτελεί εθνική επιταγή αλλά και λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Πόρο Φερών Έβρου, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στα σύνορα του Έβρου.

Η ταυτότητα του έργου

Ο φράχτης θα επεκταθεί 35 χιλιομέτρα. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο φράχτης συνέβαλε στην αποτροπή 260.000 παράτυπων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Το κόστος

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

 «Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα σύνορα του Έβρου.

Τα έργα

● νέος τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων

● κατασκευή 7 αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες.

● συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού

● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων

● κατασκευή θυροφραγμάτων

● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και

● επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην κατασκευή όλων των έργων τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές προβλέψεις, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Natura.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες τα σύνορά μας καθίστανται απροσπέλαστα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί πάντα τη συμμετοχή της ΕΕ στα επόμενα στάδια παρά τα εμπόδια που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, όπως είπε, προσεκλήθησαν και πρέσβεις χωρών της ΕΕ στον Έβρο, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη του προβλήματος.