Η Αγαπηδάκη που ξεροκατάπιε, η έκπληξη με το επίδομα θέρμανσης, τα top προϊόντα των σούπερ μάρκετ και η «καταδρομική» Κασσελάκη

Η Αγαπηδάκη που ξεροκατάπιε, η έκπληξη με το επίδομα θέρμανσης, τα top προϊόντα των σούπερ μάρκετ και η «καταδρομική» Κασσελάκη

Ήρθαν τα μαντάτα

Δυσκολεύτηκε να καταπιεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας την είδηση ότι ο πρωην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει διευθυντής στο Columbia Global Center στην Αθήνα. Μαθαίνουμε ότι δεν της άρεσε πολύ η είδηση αυτή καθώς θεωρούσε ότι ο Ζαούτης δεν είχε ποτέ τα προσόντα για να είναι ούτε καν πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όπως και να έχει η άφιξη του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Ελλάδα αποτελεί είδηση καθώς πέρα από την σημασία της κίνησης, επιβεβαιώνει πρακτικά ότι μεγάλα ξένα πανεπιστήμια παρακολουθούν προσεκτικά τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές ενεργοποίησής τους στη χώρα μας.

Το νέο deal του Νίκου Κούλη

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μαθαίνω πως βρίσκεται ο φάκελος της εξαγοράς της εταιρείας Leader από το private equity fund DECA Invenstments CEO του οποίου είναι ο Νίκος Κούλης. Απάντηση από την Ανεξάρτητη Αρχή για το deal, όπως μου λένε από μέσα, πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη του μήνα. Με την εξαγορά της Leader -κάνει πωλήσεις πάνω από 80 εκατ. ευρώ και έχει κέρδη περί τα 10 εκατ. ευρώ και δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και συσκευασία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων-, η DECA θα ενισχύσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Σήμερα διατηρεί συμμετοχές σε Damavant, ΕΖΑ και Μινέρβα, ενώ έχει αποεπενδύσει από Atlas Tapes, Axel Accessories, Viva Wallet κ.ά.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Την 1η Μαρτίου ξεκινά, εκτός απροόπτου θα πούμε εμείς, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Δηλαδή στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτόματα η απόδειξη λιανικής πώλησης ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα POS.

Επίδομα θέρμανσης

Όχι μόνο στο πετρέλαιο, το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με αυτά που δίνονται στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι ανακοινώσεις όπως μαθαίνω θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία.

Το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει «πρεμιέρα» στην τιμή των 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι έως 50% χαμηλότερη από πέρυσι και του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα.

Ποιος κερδίζει στα σούπερ μάρκετ

Χαμένοι οι καταναλωτές, χαμένα τα σούπερ μάρκετ, χαμένοι και οι προμηθευτές. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι που το 93% των Ελλήνων τους προτιμά. Πρόκειται για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που προτιμά το 93% των Ελλήνων, έναντι 70% το 2010 και 50% το 2000.

Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά η Focus Bari η οποία λέει ότι οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τέτοια προϊόντα, όταν αγοράζουν χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, ζυμαρικά, ρύζι, αλουμινόχαρτο αλλά και σακούλες απορριμμάτων. Λιγότερο δημοφιλές προϊόν είναι τα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα κατεψυγμένα ψάρια, τα προμαγειρεμένα φαγητά, κονσέρβες κ.λπ. για την αγορά των οποίων αρκετοί καταναλωτές εξακολουθούν να στρέφονται σε επώνυμα είδη.

Καταδρομική στο «Κόκκινο»

Απροειδοποίητη επίσκεψη «Στο Κόκκινο» πραγματοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από το στέλεχος της διοίκησης του κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού, Κωνσταντίνο Νικόλτσιο. Μάλιστα, όταν του προτάθηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Σμυρλάκη (ο οποίος ακούγοντας ότι «έχει έρθει ο Κασσελάκης στο Κόκκινο», δεν έδωσε αρχικά σημασία γιατί νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα…) να μπει στον ραδιοθάλαμο, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε με ενθουσιασμό, παραχωρώντας και μια μίνι συνέντευξη στην Αλέκα Ζουμή, η οποία εκείνη την ώρα (γύρω στις 15:30) παρουσίαζε το αθλητικό μαγκαζίνο του σταθμού.

Πάντως, η απρόσμενη επίσκεψη Κασσελάκη στο Κόκκινο, φαίνεται να καθησυχάζει του φόβους των εργαζομένων για «ξαφνικό θάνατο» των κομματικών ΜΜΕ ή τουλάχιστον του ραδιοφώνου, καθώς ξεκαθάρισε από μικροφώνου για το Κόκκινο: «Το λατρεύω».

Τί είπε ο Ξαρχάκος στο Κασσελάκη

Τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Στέφανο Κασσελάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αλέκο Φλαμπουράρη και Γιώργο Βουλγαράκη είδαμε στη χθεσινοβραδινή συναυλία του Σταυρού Ξαρχάκου στο Ηρώδειο. Μάλιστα, αν διακρίναμε καλά, όταν στο τέλος της συναυλίας ο κορυφαίος συνθέτης διηγήθηκε πως έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε πολύ μικρή ηλικία, φάνηκε να απευθύνεται προς τον κύριο Κασσελάκη λέγοντας του για τον Στράτο Παγιουμτζή, «δικός σου ήταν» (δεν έχουμε ακόμη διασταυρώσει τι ακριβώς εννοούσε με αυτό, καθώς ο Παγιουμτζής είχε, μεν, πάει εξορία κατά τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά για χρήση χασίς).

Προέτρεψε, δε, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιον που κάθονταν δίπλα του «να ψάξει στο διαδίκτυο για τον Παγιουμτζή». Επειδή ο «κατάσκοπος» της στήλης στο Ηρώδειο βρίσκονταν στο άνω διάζωμα…, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες όταν διασταυρώσουμε σε ποιον ακριβώς απευθύνθηκε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και το συγκεκριμένο νόημα του διαλόγου.

Οι πυκνές ελληνοκορεατικές επαφές

Τελευταία προεκλογική ημέρα η σημερινή, αλλά όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα, καθώς έως το μεσημέρι θα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας , Han Duck-soo στην Αθήνα.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 12.15 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες και εκείνο που μένει να φανεί είναι το αποτύπωμα που θα έχουν οι πυκνές ελληνοκορεατικές επαφές του τελευταίου διμήνου στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και βεβαίως στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε δύο μήνες αφότου ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κορέας και με αντιπροσωπεία μεγάλων κορεατικών επιχειρήσεων, ενώ ενδεικτική της πυκνότητας των επαφών είναι και το γεγονός ότι κατά την παρουσία του, τον περασμένο μήνα, στη Νέα Υόρκη για την ΓΣ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας.

Ποια είναι, όπως πληροφορούμαστε, τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος;

Η πράσινη μετάβαση, η απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην πολιτική προστασία, η περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού και η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.