Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ - Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης ενός συγκρουσιακού Συνεδρίου

Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ - Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης ενός συγκρουσιακού Συνεδρίου Φωτογραφία: eurokinissi
Οι ...κασσελίστας, οι ...παππικοί, η ομάδα Σπίρτζη, οι ...πολακίστας, οι κεντροαριστεροί, οι "παλαιοπροεδρικοί" και ο ...Τεμπονέρας σε θέσεις μα΄χης ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει σήμερα την αυλα΄ία του.

Με κινούμενη άμμο μπορεί να παρομοιαστεί η κατάσταση των «φυλών» στην Κουμουνδούρου στη νέα περίοδο που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει της σύγκρουσης που αναμένεται στο Συνέδριο.

Οι διαχωριστικές γραμμές, βεβαίως, είναι πολύ χαλαρές, γεγονός που θα φανεί στο Συνέδριο αλλά κυρίως την επόμενη ημέρα, με την κατάσταση να αναμένεται δύσκολη.

Ας κάνουμε μια προσέγγιση των φυλών του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι ...ΚΑΣΣΕΛΙΣΤΑΣ: Έτσι αποκαλούνται στην κομματική αργκό οι υποστηρικτές του προέδρου του κόμματος. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Μανώλης Καπνισάκης, που είναι ταυτισμένος μαζί του και η Θεοδώρα Τζάκρη θεωρούνται τα δυο πολιτικά πρόσωπα που είναι ταυτισμένα μαζί του, ενώ εδώ και καιρό έχουν κοπεί οι δεσμοί του με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του πρώτου στελέχους που έθεσε θέμα ηγεσίας.

ΟΙ ...ΠΑΠΠΙΚΟΙ: Όσοι ανήκουν στην Κίνηση Μελών που ηγείται ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός, που δύσκολα κρύβει τις ηγετικές του βλέψεις, το τελευταίο διάστημα ασκεί μεν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, στις κρίσιμες ωστόσο ώρες που υπήρξαν στα κομματικά όργανα το τελευταίο διάστημα έριξε όλο το βάρος του υπέρ του προέδρου, γεγονός που ο τελευταίος αναγνωρίζει. Στελέχη όμως που συμπορεύονται με τον Νίκο Παππά, όπως η Γιώτα Μπελώνη, η Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, ασκούν πολύ αυστηρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, διαφοροποιούμενοι από τον επικεφαλής της Κίνησης Μελών. Γενικότερα, η βάση της Κίνησης μάλλον διάκειται περισσότερο αντιπαραθετικά με τον πρόεδρο του κόμματος απ΄ ότι ο ίδιος ο Νίκος Παππάς.

Η ΟΜΑΔΑ ΣΠΙΡΤΖΗ: Ο πρώην υπουργός με την κίνησή του να ζητήσει ψηφοφορία για τον πρόεδρο του Συνεδρίου έδειξε εξ αρχής τις διαθέσεις του, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στο Συνέδριο αλλά και μετά από αυτό! Διαθέτει ισχυρές δυνάμεις και να αναμένουμε και εντός του Συνεδρίου σημαντικές παρεμβάσεις.

Η ΟΜΑΔΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ-ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΡΑΓΚΟΥΣΗ: Είναι οι ..κεντροαριστεροί του κόμματος, με «ποιοτικό» κυρίως κοινό. Η ψηφοφορία που θα θέσουν στο Συνέδριο για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Αριστεράς και ένταξής του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες -με πολιτικό πρόσημο- ψηφοφορίες του θα υπάρξουν.

ΟΙ ..ΠΟΛΑΚΙΣΤΑΣ: Εν αντιθέσει με τον Νίκο Παππά ο Παύλος Πολάκης ασκεί σφοδρότερη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Η συγγνώμη που ουσιαστικά ζήτησε γιατί τον στήριξε, αλλά και η απόφασή του να μην του δώσει «λευκή επιταγή» έως τις ευρωεκλογές, λέγοντας στην ΠΓ πως ο καθένας κρίνεται κάθε μέρα αλλά και στις ευρωεκλογές, δείχνουν πως οι σχέσεις των δυο ανδρών περνούν κρίση. Εν αντιθέσει πάλι με την Κίνηση Μελών του Νίκου Παππά που τα μέλη είναι περισσότερο εναντίον του προέδρου, η βάση του Παύλου Πολάκη είναι υπέρ του προέδρου.

ΟΙ «ΠΑΛΑΙΟΠΡΟΔΡΙΚΟΙ»: Έτσι ονομάζονται στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλοι, που έχουν απευθείας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν διαθέτουν καμία οργανωτική μορφή, όμως η απήχησή τους είναι πολύ μεγάλη.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Μια ομάδα μόνος του! Μπορεί να μην έχει οργανωτική δύναμη, αλλά σε κάθε περίπτωση η πολιτική του επιρροή είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, άλλωστε, είναι είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος επίσημος «δελφίνος» στην Κουμουνδούρου.