Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης «σκοτώνει» υπουργούς του

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης «σκοτώνει» υπουργούς του Φωτογραφία: Intime
Οι πρώην που είναι υποψήφιοι για την ευρωβουλή και η μεγάλη δημοτικότητα Καιρίδη στις... Βρυξέλλες!

Πρώτα "έφαγε" τον ΥΠΑΜ Ν. Δένδια, που αποτελεί και εσωκομματικό του αντίπαλο, εξαφανίζοντάς τον από το κάδρο των F 35. Μετά "άδειασε" τον στενό του φίλο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη, δηλώνοντας ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για το κομμένο ρεύμα από τη ΔΕΗ. Το τρίτο χτύπημα δόθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, που απέφυγε συνάντηση με τους αγρότες στα μπλόκα, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους στη Βόνιτσα.

Το μήνυμα είναι προφανές: Οι υπουργοί "τα κάνουν θάλασσα" και ο πρωθυπουργός "μαζεύει τις ζημιές". Από το "επιτελικό κράτος" περνάμε στον "παντοδύναμο ηγέτη" που εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνησή του.

Με αυτή την τακτική, γίνεται προσπάθεια να διασωθεί προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης, να διατηρήσει τη δημοτικότητά του και να μεταφέρει το πολιτικό κόστος στα κυβερνητικά στελέχη που μαθαίνουν από τα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες με τις οποίες τους ακυρώνει ο πρωθυπουργός.

Αλλωστε, συνεχίζοντας τις μεταγραφές στελεχών από το κέντρο, με τελευταίο παράδειγμα την Εύη Χριστοφιλοπούλου, οικοδομεί μια νέα ΝΔ στην οποία οι "παλιοί" σπρώχνονται από τους "νέους" σε έναν εσωκομματικό ανταγωνισμό που, για την ώρα, διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη να αποφεύγει διαμαρτυρίες από υπουργούς που "αδειάζονται" αλλά δεν αντιδρούν φοβούμενοι ότι, τελικά, μπορεί να χάσουν και τη θέση τους, εκτός από την αξιοπρέπειά τους.

Οι πρώην στα ευρωψηφοδέλτια

Την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη στις ευρωεκλογές επιδιώκουν διακαώς στην Χαριλάου Τρικούπη. Εχει αποσυρθεί εδώ και πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, το όνομα του ακούστηκε πολλές φορές στη σεναριολογία για το παζάρι των μεταγραφών του Κ. Μητσοτάκη, η συνεργάτιδά του Α. Σδούκου έγινε υφυπουργός Ενέργειας και ο ίδιος παραμένει αποστασιοποιημένος από την ενεργό πολιτική. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να φέρει στο ευρωψηφοδέλτιο τον Γιάννη Μανιάτη, δίνοντας μήνυμα επανασυσπείρωσης και απαξιώνοντας την μετακίνηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ.

Ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα του Α. Λοβέρδου. Μάλιστα, αν αυτό το νέο κόμμα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή το πιθανότερο είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παραιτηθεί μετά από λίγους μήνες και τη θέση του θα πάρει ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Το μυστικό του Καιρίδη

Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έχει κερδίσει την εύνοια της αρμόδιας Επιτρόπου Γιόχανσον, η οποία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, τον εγκωμίασε και δημόσια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν τυχερός γιατί βρήκε πολύ χαμηλά τον πήχη από τον προκάτοχό του Νότη Μηταράκη. Τα αθρόα pushbacks και η τραγωδία της Πύλου στιγμάτισαν την εικόνα της χώρας διεθνώς και με αυτή την έννοια ο Καιρίδης παρέλαβε κυριολεκτικά καμένη γη.

Κάτι ακόμη που τον ωφέλησε είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις Βρυξέλλες με τις άλλες χώρες υποδοχής. Για παράδειγμα, η FRONTEX ξεκίνησε επιχειρήσεις στην Ισπανία, όπου οι αρχές δεν τους δίνουν στοιχεία, γιατί το χουν ρίξει στα pushbacks. "'Εσείς οι Έλληνες είστε γατάκια μπροστά στους Ισπανούς στα pushbacks..." είναι μια φράση που ακούστηκε στις Βρυξέλλες. Η εικόνα στη Μάλτα είναι ανάλογη και ίσως ακόμη χειρότερη.

Οσο ο ανταγωνισμός για τα... περισσότερα pushbacks εντείνεται, η δημοτικότητα του Καιρίδη στις Βρυξέλλες θα ανεβαίνει!

Αλλωστε, το ότι προχωρά σε νομιμοποιήσεις μεταναστών, παρά τις αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, τον έχει κάνει δημοφιλή και στο Βερολίνο. Γιατί ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς έχει ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη πολύ αυστηρά να βρει τρόπο να σταματήσουν οι δευτερογενείς ροές, δηλαδή οι μετακινήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Επομένως, οι άδειες διαμονής που θα δοθούν δεν έχουν να κάνουν με άνοιγμα στο... κέντρο αλλά στο Βερολίνο.