Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα στην Φυσική κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν - Το σχόλιο βόμβα

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα στην Φυσική κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν - Το σχόλιο βόμβα
Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος για τα θέματα της Φυσικής στις Πανελλήνιες 2024. Το σχόλιο της ΟΙΕΛΕ που θα συζητηθεί.

Τα θέματα της Φυσικής στις Πανελλήνιες 2024 προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο από πλευράς υποψηφίων όσο και γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και των αρμοδίων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που έκανε χαρακτηριστικά λόγο για θέματα «υπερπαραγωγές». Μάλιστα το επίμαχο θέμα Δ που αποτέλεσε και το κυριότερο σημείο σχολιασμού, χαρακτηρίστηκε ως ο ορισμός των «υπερπαραγωγών». 

Παράλληλα, τονίζεται από πλευράς ΕΕΦ ότι η έκταση των θεμάτων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, δεν υπάρχει διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» των βαθμολογιών των παιδιών «προς τα κάτω» και τέλος οι θεματοδότες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την αποφυγή των λεγόμενων «υπερπαραγωγών», οι οποίες τρομοκρατούν τα παιδιά, τα απομακρύνουν από το γνωστικό αντικείμενο και απέχουν πολύ από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος. 

Στο αντίποδα υπάρχει η τοποθέτηση για τα θέματα από πλευράς Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ)  που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το περίφημο «θέμα» που τέθηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα «υποθέμα», το οποίο έδινε 5 από τις 100 (!!) μονάδες.

Το «θέμα» που ήταν ένα ερώτημα (Γ2) από τα τέσσερα συνολικά ερωτήματα του θέματος Γ, ήταν μία ερώτηση θεωρίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την απόδειξη της εξίσωσης του κύματος σε γραμμικό μέσο, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο κατανόησης της έννοιας του «κύματος». Πρόκειται για μία εξίσωση που αναδεικνύει την «ιδιαιτερότητα» των χαρακτηριστικών των κυμάτων ως «διαταραχή που διαδίδεται έτσι ώστε να μεταφέρεται ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ορμή ΧΩΡΙΣ να συμβαίνει ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ». Επίσης, όπως μας αναφέρουν συνάδελφοι Φυσικοί, ήταν ένα από τα λίγα θέματα των οποίων η εξέταση κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως όφειλε να είναι ζητούμενο ως θεμελιώδης προϋπόθεση κατανόησης φυσικών φαινομένων και όχι στείρας απομνημόνευσης «τεχνικών» επίλυσης ασκήσεων.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Πριν από λίγες ημέρες ένας συνάδελφός μας κατονομάστηκε ως «καταδολιευτής» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διότι, λέει, ένα από τα θέματα που έθεσε στο σχολείο του (Βαρβάκειος Σχολή) στις ενδοσχολικές εξετάσεις «έπεσε» στις Πανελλαδικές κι ότι αυτός το πρότεινε ως «μέλος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής»…

Είναι γεγονός ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με όλα τους τα σοβαρότατα προβλήματα, είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας που είναι διαφανείς. Απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το μοναδικό πεδίο που ένα φτωχό παιδί έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να «κερδίσει» ακόμη και παιδιά από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Κάθε είδηση, επομένως, που θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των εξετάσεων προκαλεί οργή.

Αυτή την συνθήκη εκμεταλλεύτηκε πολιτικός που ασχολείται με ζητήματα «διαφάνειας» για να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά έναν συνάδελφό μας της δημόσιας εκπαίδευσης. Ποια ήταν η κατηγορία; Ότι ένα θέμα που τέθηκε στις εξετάσεις της Φυσικής (και που δικαιολογημένα συγκέντρωσαν την μήνι παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων) είχε επιλεγεί στις εξετάσεις της Βαρβακείου Σχολής. Ότι ο υπεύθυνος καθηγητής ήταν «μάλλον» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Άρα, νόθευση. Άρα, κάποιος/κάποιοι επιχειρούν με δόλια μέσα να παραβιάσουν το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι (;).

Υπάρχουν περιπτώσεις που μας βάζουν σε σκέψη για τις Πανελλαδικές; Ναι, και η ΟΙΕΛΕ έχει διαχρονικά αναδείξει κάποιες τέτοιες (όπως η πρόσφατη υπόθεση με κάποιους «φυσικώς αδυνάτους» που μάλλον ήταν μια χαρά στην υγεία τους). Περιπτώσεις για τις οποίες η πολιτεία και το Υπουργείο οφείλουν να ασκήσουν αυστηρότερη εποπτεία. Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Πρώτον (ίσως και σημαντικότερον): Ο συνάδελφός μας δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Θεματοδοσίας του μαθήματος της Φυσικής, γεγονός που βεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ο πολιτικός, πριν τον διαπομπεύσει δημόσια, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του.

Δεύτερον: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.

Τρίτον: Το περίφημο «θέμα» που τέθηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα «υποθέμα», το οποίο έδινε 5 από τις 100 (!!) μονάδες.

Τέταρτον: Το «θέμα» που ήταν ένα ερώτημα (Γ2) από τα τέσσερα συνολικά ερωτήματα του θέματος Γ, ήταν μία ερώτηση θεωρίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την απόδειξη της εξίσωσης του κύματος σε γραμμικό μέσο, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο κατανόησης της έννοιας του «κύματος». Πρόκειται για μία εξίσωση που αναδεικνύει την «ιδιαιτερότητα» των χαρακτηριστικών των κυμάτων ως «διαταραχή που διαδίδεται έτσι ώστε να μεταφέρεται ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ορμή ΧΩΡΙΣ να συμβαίνει ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ».

Επίσης, όπως μας αναφέρουν συνάδελφοι Φυσικοί, ήταν ένα από τα λίγα θέματα των οποίων η εξέταση κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως όφειλε να είναι ζητούμενο ως θεμελιώδης προϋπόθεση κατανόησης φυσικών φαινομένων και όχι στείρας απομνημόνευσης «τεχνικών» επίλυσης ασκήσεων.

Επομένως, εδώ δεν έχουμε καμιά προσπάθεια νόθευσης του αδιάβλητου των εξετάσεων. Έχουμε, όμως, μια άδικη, άθλια διαπόμπευση ενός αθώου συναδέλφου για «αντιπολίτευση», για μερικές χιλιάδες likes και clicks. Επειδή ήδη το συγκεκριμένο νέο έχει «παίξει» σε δεκάδες ΜΜΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ενημέρωση.

Αναρωτιόμαστε: ποιος θα αποκαταστήσει την φήμη και την ακεραιότητα του συναδέλφου που διασύρθηκε στο όνομα μιας μικροκομματικής σύγκρουσης; Γνωρίζουμε ότι καμιά δικαστική απόφαση και καμιά διάψευση δεν επαρκούν για να θεραπευτεί η ζημιά που υπέστη ο εκπαιδευτικός, οι οικείοι του, το σχολείο. Η ρετσινιά μένει…

Ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Έχουμε όμως την ελάχιστη απαίτηση ο πολιτικός (που θεωρεί ότι υπηρετεί έναν πολιτικό χώρο αξιών και δικαιοσύνης) να αποσύρει το σχόλιό του και να ενημερώσει τους χιλιάδες followers του ότι είχε κακή ενημέρωση. Και, φυσικά, να ζητήσει από το θύμα του μια συγνώμη…