Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Έξαλλοι γονείς με τα θέματα στη Φυσική, βλέπουν δάκτυλο ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανελλήνιες 2024: Έξαλλοι γονείς με τα θέματα στη Φυσική, βλέπουν δάκτυλο ιδιωτικών πανεπιστημίων
Το φιάσκο στις Πανελλήνιες 2024 με τα δύσκολα θέματα στη Φυσική προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Στον απόηχο της χθεσινής εξέτασης στη Φυσική για τις Πανελλήνιες 2024 και κατόπιν των τοποθετήσεων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της ΟΕΦΕ, δηλαδή των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν απόλυτα την ύλη και τις απαιτήσεις κα΄θε ερωτήματος, το συμπέρασμα είναι ένα.

«Όταν ένας καθηγητής θέλει δύο ώρες να απαντήσει στα θέματα, ένας διαβασμένος μαθητής θέλει πάνω από τέσσερις»

Τα θέματα στη Φυσική ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, απαιτούσαν τεράστια γνώση και συνδυαστική χρήση της ύλης με το κερασάκι στην τούρτα να είναι ότι για τέτοιου επιπέδου ζητούμενα ο χρόνος των τριών ωρών ήταν λίγος. Χωρίς υπερβολή μάλιστα ο φυσικός και μέλος της ΟΕΦΕ,  Πύρος Δαμιανός δήλωσε στο Action24 : «για τη Φυσική ήταν μια άτυχη μέρα για τη θεματοδοσία. τα θέματα ήταν απίστευτα πολλά».

«Αν τα πάρουμε ένα-ένα, είναι όλα βατά, συζητήσιμα. Ο συνδυασμός τους όμως είναι ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα», εκτίμησε ο ειδικός για τον λόγο που τα θέματα ήταν απαιτητικά και χρονοβόρα. «Όταν ένας έμπειρος καθηγητής θέλει πάνω από δύο ώρες για να το απαντήσει έτσι όπως πρέπει, ένας διαβασμένος μαθητής θέλει πάνω από τέσσερις ώρες», υπογράμμισε.

«Φταίνε αποκλειστικά οι θεματοδότες για αυτά τα θέματα. Έβαλαν μικρές "παγίδες", συνεπώς ο μαθητής έπρεπε να είναι προσεκτικός σε κάθε λέξη που διάβαζε και να απαντήσει πάρα πολλά πράγματα», πρόσθεσε. Σχετικά με τον λόγο που διαμορφώθηκαν έτσι τα θέματα, ο κ. Δαμιανός είπε: «Θα ήθελα να ρωτήσω τον λύτη της επιτροπής σε πόση ώρα έκανε. Δεν ξέρω τους ανθρώπους που αποφασίζουν».

Στα κάγκελα γονείς και μαθητές για τα θέματα στη Φυσική

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι βγαίνοντας από τα εξεταστικά κέντρα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα θέματα και τον βαθμό δυσκολίας τους. Σημειωτέον όλα αυτά συνέβησαν μια μέρα με καύσωνα και υψη΄΄λές θερμοκρασίες με τους υποψηφίους να έχουν να διαχειριστούν απαιτητικά ζητούμενα και βαρβάτο ασκησιολόγιο, την αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός αιθούσης- γιατί όπως και να το κάνουμε οι ανεμιστήρες δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά σε μια γεμάτη τάξη- και το σχετικό άγχος που ακολουθεί κάθε εξέταση για τις Πανελλήνιες. 

Από την ανακοίνωση των θεμάτων και τον σχολιασμό τους, στο Dnews εχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων και σχολίων γονέων που παραπονιούνται για όσα συνέβησαν χθες ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για σκοπιμότητα από πλευράς Επιτροπής Εξετάσεων και Υπουργείου Παιδείας για θέματα «κόφτες» σε βαθμολογίες, που αναπόδραστα οδηγούν σε συσσώρευση υποψηφίων με μέτριες επιδόσεις, γεγονός που θα φέρει έντονες ανακατατάξεις στα τελικά αποτελέσματα με πολλούς μαθητές να τεθούν εκτ΄ός πανεπιστημιακών σχολών, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να φαντάζουν την ιδανική εναλλακτική. Βέβαια και ο παράγοντας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν είναι αμελητέος στην δυσεπίλυτη εξίσωση της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα πιο τρανταχτά παράπονα που δεχθήκαμε και ομολογουμένως οι αντιδράσεις όσο περνάει η ώρα αυξάνονται. 

«Αυτό που έγινε με τα θέματα στη Φυσική δεν έχει προηγούμενο. Είναι ξεκάθαρο: από τη μια, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα κριτήρια εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια και, από την άλλη, αφού εξίσωσε τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων, δίνει το σύνθημα για δύσκολα θέματα, για να σπρώξει πελατεία στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες».

«Έλεος είπαμε να βάλουν δύσκολα αλλά να μπορούν να τα λύσουν τα παιδιά στον χρόνο που έχουν ,και όχι να καταδικάσουν τους κόπους χρόνων επειδή έβαλαν πολλά δύσκολα μαζί και δεν ήταν εφικτό να γράψουν καλά τα παιδιά …καταστρέφετε το μέλλον και τα όνειρα των παιδιών μας χωρίς δωρεάν παιδεία γιατί δίνουμε πολλά λεφτά για ιδιαίτερα ή φροντιστήρια.» 

«Και κάπως έτσι θα δουλέψουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όλα προμελετημένα!» 
 
«Οι Πανελλήνιες, κύριοι, ΔΕΝ είναι διαγωνισμός των, κάθε χρόνο, θεματοδοτών για το ποιος θα βάλει το πιο πολύπλοκο, πονηρό, μεγάλο, περίεργο, "έξυπνο", πάντα κατ'αυτούς, θέμα.
Οι Πανελλαδικές δίνονται για να διαπιστώσουν οι βαθμολογητές-εκπαιδευτικοί ποιος μαθητής είναι ικανά διαβασμένος για να παρακολουθήσει και ως εκ τούτου να επιτύχει στη σχολή που εκείνος επιθυμεί. Οι εξετάσεις είναι λοιπόν ένα "αναγκαίο κακό", θα έλεγε ένας μαθητής, ένα ακόμη σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβει για να φτάσει πιο κοντά στον στόχο του. Και τότε είναι που κάποιοι αποφασίζουν πως είναι η στιγμή να βάλουν τρικλοποδιά σε αυτά τα παιδιά! Να πώς μπορείς να κάνεις τα 18χρονα παιδιά μας, να νιώθουν ανίκανα. Πως όλος ο κόπος τους ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! Να νιώθουν λίγοι. Να τους κόβεις τα φτερά πριν καν ξεκινήσουν την πτήση προς τα όνειρά τους. Και το τονίζω...στα 18χρονα παιδιά μας!Εκθέτετε όχι μόνο τους εαυτούς σας αλλά και μια ολόκληρη επιστήμη! Η Φυσική στα χειρότερα της.»
 
«Γιατί υπάρχει το σχολικό βιβλίο, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη στις Πανελλήνιες; Φωνάζουμε όλοι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις ώθησης των παιδιών προς αυτά. Δεν παίζουμε με τις ψυχούλες των παιδιών...είναι πολύτιμες! Σεβασμός στον κόπο τους.»
 
«Ντροπή σας κύριοι για τα θέματα στην Φυσική. Αυτές δεν είναι επιτροπές πανελληνίων αλλά ντίλερ των ιδιωτικών κολεγίων - πανεπιστήμιων .... εκεί είναι η μάσα»

«Κόλαφος» η ανακοίνωση ΠΑΝΕΚΦΕ για τα θέματα στην Φυσική 

Δριμεία κριτική στα θέματα της Φυσικής και βέλη κατά της Επιτροπής Εξετάσεων που τα επελεξε, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ). Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων «τα θέματα των φετινών εξετάσεων δεν πρόκειται να επηρεάσουν μόνο τους μαθητές που διαγωνίστηκαν φέτος, αλλά και τις επόμενες γενιές γιατί ορίζουν την κατεύθυνση στην διδασκαλία του μαθήματος τόσο στα σχολεία όσο και στα φροντιστήρια.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΝΕΚΦΕ

Tα φετινά θέματα Φυσικής χαρακτηρίστηκαν από τους περισσότερους ως δυσκολότερα και πιο απαιτητικά από τα θέματα προηγούμενων εξετάσεων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση ήταν αυξημένη η δυσκολία αυτή και αν ήταν σε συμφωνία με τους διδακτικούς στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 104182/Δ2 του 2022 :

“Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μαθητών/-τριών, καθώς και οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων πειραματικών δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος…”( η υπογράμμιση δική μας)

Παρατηρούμε ότι στο δεύτερο θέμα δεν υπάρχει παρά μόνο μια αναφορά σε πείραμα, η οποία μάλιστα είναι προσχηματική εφόσον δεν διευκρινίζεται τίποτα παραπάνω για αυτό και δεν υπάρχει κάποιο πείραμα, από τα προτεινόμενα στις οδηγίες διδασκαλίας, στο οποίο να αναφέρεται. Πουθενά αλλού μέσα στα θέματα δεν υπάρχει αναφορά σε πειραματική διαδικασία ή πειραματική διάταξη.

Κατά συνέπεια για άλλη μια χρονιά απουσιάζει από τα θέματα η εργαστηριακή πρακτική, παρόλο που αυτή αναφέρεται με σαφήνεια στο πρόγραμμα σπουδών και στις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής, πράγμα που σημαίνει ότι τα θέματα δεν εξετάζουν ένα σημαντικό τμήμα της διδακτέας ύλης. Στον αντίποδα τερατώδεις και εξωπραγματικές διατάξεις όπως αυτές του τέταρτου θέματος παρουσιάζονται σαν απόλυτα φυσιολογικές και η επιστήμη της Φυσικής παρουσιάζεται σαν μια διαδικασία επίλυσης ασυνήθιστων και σύνθετων γρίφων.

Γι’ άλλη μία φορά, η επιστήμη της Φυσικής παρουσιάζεται με απόλυτα στρεβλή εικόνα, αφού όλα τα θέματα αναφέρονται σε ένα παράλληλο σύμπαν, που δεν έχει καμία σχέση με τα καθημερινά φυσικά φαινόμενα και τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που βασίζονται κυρίως στη Φυσική.

Στα χρόνια που η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της αξιολόγησης των θεμάτων και των θεματοδοτών/τριών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι τα θέματα των φετινών εξετάσεων δεν πρόκειται να επηρεάσουν μόνο τους μαθητές που διαγωνίστηκαν φέτος, αλλά και τις επόμενες γενιές γιατί ορίζουν την κατεύθυνση στην διδασκαλία του μαθήματος τόσο στα σχολεία όσο και στα φροντιστήρια.