Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει για την χρήση κινητού - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει για την χρήση κινητού - Πότε μηδενίζεται το γραπτό Φωτογραφία: eurokinissi
Πανελλήνιες 2024: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχουν οι μαθητές μαζί τους στην εξέταση, τι ισχύει για την χρήση κινητού, πότε μηδενίζεται το γραπτό

Mια ανάσα μας χωρίζει από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024, με τους μαθητές να κορυφώνουν τις επαναλήψεις του και να εντατικοποιούν το διάβασμά τους.Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα «ριχτούν στη μάχη» των Πανελλαδικών στις 31 Μαΐου, μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου.Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Πανελλήνιες 2024: Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι και τι απαγορεύεται

Οι μαθητές τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα αντικείμενα που έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης καθώς εγκυμονείται κίνδυνος αν βρεθεί καποιο από τα απαγορευμένα απλά και μόνο στην κατοχή τους, χωρίς να το έχουν χρησιμοποιήσει, αυτόματα μηδενίζεται το γραπτό τους. Ειδικότερα τα «απαγορευμένα» αντικείμενα των Πανελληνίων είναι τα κάτωθι:

  • βιβλία,
  • τετράδια και σημειώσεις,
  • διορθωτικό (blanco),
  • κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας,
  • υπολογιστικές μηχανές

Αντιθέτως τα μοναδικά αντικείμενα που επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους εντός αιθούσης είναι τα εξής: 

  • στυλό, μπλε ή μαύρου χρώματος, ανεξίτηλης μελάνης,
  • μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν διευκρινίζεται στις οδηγίες των θεμάτων),
  • γομολάστιχα,
  • γεωμετρικά όργανα,
  • μπουκαλάκι με νερό ή χυμό

Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει με τα κινητά 

pexels cottonbro 4100483 87755

PEXELS Photo by cottonbro studio

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στις φετινές Πανελλήνιες, το Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρό ως προς την κατοχή αλλά και χρήση κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους εντός της αιθούσης και εν ώρα εξέτασης. Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προτρέπονται να μην φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο προσερχόμενοι στο σχολείο που θα εξεταστούν αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο το έχουν μαζί τους θα πρέπει φτάνοντας στο  εξεταστικό κέντρο των Πανελληνίων 2024 με κινητό  να ενημερώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. και να του το παραδίδει. Τα κινητά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και παραδίδονται στους υποψηφίους κατά την αποχώρησή τους μετά το πέρας της εξέτασης. 

Αν ο μαθητής αγνοήσει τις οδηγίες, δεν παραδώσει το κινητο τηλέφωνο και καθίσει να δώσεις Πανελλήνιες 2024 έχοντας πάνω του κινητό τηλέφωνο τότε αν πιάστει αυτομάτως θα μηδενιστεί. Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Μάλιστα σε σχετικές προσφυγές γονιών μαθητών που μηδενίστηκαν λόγω κατοχής κινητού τηλεφώνου οι δικαστικές αρχές έχουν αποφανθεί ότι ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Σε ποιες περιπτώσεις μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου στις Πανελλήνιες

Αν ο υποψήφιος, που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, φέρει μαζί τους στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται, αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντάς την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφασή της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή Επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Η Λυκειακή Επιτροπή, πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματεία αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποψήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

 

NETWORK