Παιδεία

500 σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα απο την Τετάρτη του Πάσχα

500 σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα απο την Τετάρτη του Πάσχα 500 σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα απο την Τετάρτη του Πάσχα
500 σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα απο την Τετάρτη του Πάσχα Τρίτη του Πάσχα θα πρέπει να ξανανοίξουν τα σχολικά τους βιβλία οι μαθητές πολλών σχολείων της χώρας, καθώς την Τετάρτη θα αρχίσουν τα μαθήματα. Συνολικά περίπου 500 σχολεία θα κάνουν φέτος λιγότερες διακοπές, διότι θα πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες μαθημάτων λόγω των καταλήψεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι μαθητές των σχολείων που θα χρειάζεται να αναπληρώσουν έως και τρεις ημέρες θα «χάσουν» αντίστοιχο αριθμό ημερών από τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα. Για τα σχολεία που πρέπει να αναπληρώσουν πάνω από τρεις ημέρες καταλήψεων, οι επιπλέον ημέρες θα αναπληρωθούν τον Μάιο, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.

Πάντως, δεν αποκλείεται οι μαθητές να πάνε στα σχολεία αλλά να μη βρουν τους καθηγητές τους. Και αυτό, διότι η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για τον τρόπο αναπλήρωσης και κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-11 π.μ.) για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή του Πάσχα, στα σχολεία όπου ορίζεται να γίνει αναπλήρωση της ύλης μέσα στις διακοπές, και κάλεσε τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) να λάβουν αποφάσεις για συμπληρωματικές στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες.

Ειδικότερα, άρχισαν να φθάνουν στα σχολεία, τα οποία πρέπει να αναπληρώσουν χαμένες ώρες μαθημάτων λόγω καταλήψεων, οι σχετικές αποφάσεις των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης. Μεταξύ των σχολείων αυτών πλειοψηφούν τα Επαγγελματικά Λύκεια και έπονται τα Γενικά Λύκεια, ενώ πολύ λιγότερα είναι τα Γυμνάσια.

104 στην Αττική

Ενδεικτικά, στην Αττική 104 Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει να αναπληρώσουν χαμένες ώρες, στη Θεσσαλία 112 σχολεία, στην Πελοπόννησο 33 σχολεία, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 10 σχολεία. Βέβαια, ορισμένες περιφερειακές διευθύνσεις ανακοίνωσαν και τα σχολεία που πρέπει να αναπληρώσουν πάνω από τρεις ημέρες, με παράταση του διδακτικού έτους τον Μάιο, ενώ άλλες περιοχές (π.χ. Αττικής) μόνο τα σχολεία που πρέπει να αναπληρώσουν μέσα στο Πάσχα.

Η ΟΛΜΕ, βέβαια, διαφωνεί με την απόφαση. «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία», απάντησε η ομοσπονδία, ο πρόεδρος της οποίας Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε χθες στην «Κ» ότι είναι ανεφάρμοστη η απόφαση του υπουργείου και στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τέλος, χθες -όπως και τις προηγούμενες Παρασκευές, όταν διοργανώθηκαν ανάλογα σεμινάρια σχολικών συμβούλων για τη διαδικασία της αξιολόγησης- ένταση επικράτησε στο υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται κατά της αξιολόγησης. «Οποιος πάει απέναντι στον νόμο θα υποστεί τις συνέπειες. Εχω στείλει εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης προς τις σχολικές μονάδες και πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε για το θέμα χθες ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.