Παιδεία

Βάσεις 2017: Η πιο περιζήτητη σχολή - Τι επέλεξαν οι υποψήφιοι

Βάσεις 2017: Η πιο περιζήτητη σχολή - Τι επέλεξαν οι υποψήφιοι
Τα στατιστικά προτιμήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 μετά την ανακοίνωση για τις βάσεις εισαγωγής δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. Τα στατιστικά δείχνουν ποιες σχολές επέλεξαν οι φετινοί υποψήφιοι των εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει στη δημοσιότητα τα Στατιστικά Προτιμήσεων ανά σχολή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας την ιατρική Αθηνών επέλεξαν στο μηχανογραφικό ως πρώτη επιλογή 2545 υποψήφιοι ως δεύτερη 409 και ως τρίτη επιλογή 190 υποψήφιοι.

Επίσης την Νομική Αθηνών επέλεξαν ως πρώτη επιλογή 2093 υποψήφιοι, ως δεύτερη επιλογή 251 υποψήφιοι και 362 την επέλεξαν ως τρίτη επιλογή.

Εντύπωση προκαλεί η επιλογή του τμήματος ψηφιακών μέσων & επικοινωνίας τ.ε. στην Καστοριά από 13.330 υποψηφίους.

Τις περισσότερες προτιμήσεις υποψηφίων που συμπλήρωσαν στο μηχανογραφικό συγκέντρωσε το τμήμα της Παντείου, «Δημόσιας Διοίκησης» ,με 13.442 προτιμήσεις.

Οι βάσεις και οι διακυμάνσεις

Όσο αφορά τις επιδόσεις και το πως διαμορφώθηκαν οι βάσεις ενδεικτικά καταγράφεται βουτιά στις βάσεις εισαγωγής σε Αρχιτεκτονικές σχολές, με την πτώση να αγγίζει τα 600 μόρια. Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της βάσης έπαιξαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης τόσο για το σύνολο των πολυτεχνικών σχολών, όσο και για τα τμήματα Πληροφορικής και Οικονομίας, όπου περίπου το 84% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Εξαίρεση αποτελεί η Αρχιτεκτονική Ξάνθης που καταγράφει άνοδο κατά 1.161 μόρια (13.126 μόρια).

Ωστόσο για παράδειγμα, και οι Αγρονόμοι - Τοπογράφοι στο Αριστοτέλειο, βλέπουν τη βάση εισαγωγής να κατρακυλά στα 691 μόρια και την υψηλούς αίγλης σχολή Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών να πέφτει κατά 212 μόρια (18.416). Πτώση έχουμε και στους Μηχανολόγους - Μηχανικούς, κατά 303 μόρια, σε σχέση με το 2016. Τ

Μικρές μεταβολές παρουσίασαν οι Νομικές σχολές, όπου στη Θεσσαλονίκη σημείωσαν για τα Ενιαία Λύκεια, άνοδο κατά 15 μόρια, ενώ στην Αθήνα η βαση έπεσε κατά 30 μόρια, με τη νέα βάση να διαμορφώνεται στα 18.199 μόρια.

Αύξηση κατά 80 μόρια, η Ιατρική Αθήνας και τη βάση να αγγίζει τα 19.143 μόρια. Μηδενική αυξομείωση και ακριβώς στα ίδια μόρια με πέρυσι, η Βιολογία Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.335 μόρια.

Αναμενόμενη άνοδος σημειώνεται στα Παιδαγωγικά τμήματα, με τη ζήτηση φέτος να έχει υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Βόλο σκαρφάλωσε περίπου στα επιπλέον 1.420 μόρια, ενώ της Αθήνας περίπου τα 800 μόρια. Ενδεικτικά, το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης είδε τα μόριά του να παίρνουν την ανιούσα, κατά 257 μόρια (14.915).

Σημειώνεται επίσης ότι με ειδικό ποσοστό εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σεισμόπληκτοι μαθητές των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών. Μάλιστα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2895 Β’/21-8-2017) η υπουργική απόφαση καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση καταγράφεται άνοδος σε όλες τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών της τάξεως των 70-80 μορίων ενώ αντίστοιχα «κρατάει» τις βάσεις της και η Νομική. Ενδεικτικά η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει βάση 18.713 μόρια.

Οι σχετικοί πίνακες με τις προτιμήσεις εδώ