Παιδεία

Βάσεις 2017: Οι αντιδράσεις από την απόφαση για τα εξτρά μόρια -Ανακοίνωση

Βάσεις 2017: Οι αντιδράσεις από την απόφαση για τα εξτρά μόρια -Ανακοίνωση
Ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2017 ήδη ξεκίνησε και ανακοινώνονται αύριο Πέμπτη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκε απόφαση καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών με τις πανελλήνιες 2017

UPD: Βάσεις 2017: Επίσημο - τι ώρα και που θα δείτε τις βάσεις

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους υποψηφίους στην Χίο αφου αν και υπέστησαν την ίδια αναστάτωση λόγω του σεισμού δεν μοριοδοτούνται με τους ίδιους υψηλους συντελεστές στις βάσεις 207 που θα ανακοινωθούν αύριο. Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζουν μάλιστα ως δώρο- άδωρο για τους υποψήφιους ΑΕΙ- ΤΕΙ από N. Χίου τον ειδικό συντελεστή για σεισμόπληκτες περιοχές και την μοριοδότηση τους στα αποτελέσματα των πανελλήνιων 2017.

Συγκεκριμένα ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για τους μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017 προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους, κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Οι θέσεις αυτές αποδίδονται στους ανωτέρω υποψηφίους, σε ποσοστό:

- Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ 1,50% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ 1,00% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ 0,05% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΕΠΑΛ 0,05% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Δήμος Χίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται τελικά το ειδικό ποσοστό για επιπλέον αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα νησιά Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Δίνοντας παραδείγματα για το πως λειτουργεί ο ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής για τους υποψήφιους της Λέσβου (εκτός της κοινότητας Βρύσας), ο Δήμος Χίου κάνει λόγο για «Κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών της Χίου» ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης  επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρύσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα».

Την έκπληξή του εξέφρασε σε επικοινωνία μαζί μας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρος Σταυρινούδης κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των υποψηφίων της Χίου, ενώ για κοροϊδία κάνουν λόγο Σύλλογοι Γονέων και η Ενωση Γονέων νομού Χίου που προσανατολίζονται επίσης σε ανακοίνωση.

Μιλώντας εξάλλου στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι τελείως άδικο και για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία διαμαρτύρεται έντονα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Με σημερινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γνωστοποιήθηκε το ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή των υποψηφίων σεισμόπληκτων μαθητών των νησιών Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Ήταν αποτέλεσμα μιας έγκαιρης παρέμβασης που έγινε και από το Δήμο της Χίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων μαθητών μας, μετά το μεγάλο σεισμό και την αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Με λύπη, όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια απλή πρακτική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συναντάμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών της Χίου.
Παραδείγματος χάρη στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ένας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια πολλαπλασιάζοντας το με το συντελεστή 1,2 έχει πλέον 18.960 μόρια για τις συγκεκριμένες θέσεις ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται καμία προσαύξηση στη μοριοδότησή του.
Φυσικά, δεν ασκούμε κριτική στον συντελεστή που δόθηκε στην πληγείσα περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, που δικαίως πριμοδοτήθηκε παραπάνω, γιατί όντως έζησε τις καταστροφικές συνέπειες του μεγάλου αυτού σεισμού.

Για τα υπόλοιπα όμως παιδιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών εφόσον επιλέχθηκε κοινή ποσόστωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στον υπολογισμό των μορίων τους για την εισαγωγή τους, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους ήταν παρόμοιες.

Αν η ρύθμιση παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα αφορά περισσότερο τη Λέσβο και πολύ λιγότερο τη Χίο, ενώ θα δίνεται ο πρώτος λόγος στη Λέσβο, οδηγώντας τα παιδιά της Χίου σε όποια θέση έχει απομείνει.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα διαλαμβανόμενα στην Υπουργική Απόφαση σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Συγκεκριμένα ενώ ορθώς, όπως ήταν και αίτημά μας, προβλέπεται ειδικό ποσοστό για την εισαγωγή υποψηφίων από τις περιοχές Λέσβου και Χίου, οι οποίοι υπέστησαν την αναστάτωση από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, διαφοροποιείται το ποσοστό ενίσχυσης της βαθμολογίας σε 1,20 για τους υποψηφίους της Λέσβου και σε 1,00 για τους υποψηφίους της Χίου.
Σημειώνω ότι οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρύσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα.

Το γεγονός της διαφοροποίησης της μοριοδότησης συνιστά κατάφωρη αδικία για τους υποψηφίους της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, είναι αντίθετο στο πνεύμα της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, και σε τελική ανάλυση αποτελεί εμπαιγμό των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης και την εξομοίωση του ποσοστού ενίσχυσης της βαθμολογίας μεταξύ των υποψηφίων Χίου και Λέσβου.

Σταμάτης Κάρμαντζης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

Σύμφωνα με την απόφαση οι υποψήφιοι διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:

    (i) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών (Δ/νση Δ.Ε. Χίου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
    (ii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
    (iii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων-κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βρίσας της δημοτικής ενότητας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,40. Η ένταξη σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει με βεβαίωση της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, στην οποία θα κατατεθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.