Οικονομία

Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσιών οργανισμών

Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσιών οργανισμών Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσιών οργανισμών Φωτογραφία: Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσιών οργανισμών
«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμποδίζεται η πληρωμή των υποχρεώσεων των δημοσίων οργανισμών, με δεδομένο ότι τα κεφάλαιά τους θα είναι διαθέσιμα όποτε και όταν τα χρειαστούν, έχοντας επιπλέον καρπωθεί το όφελος από τις προτεινόμενες ελκυστικές αποδόσεις» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, για την τοποθέτηση κεφαλαίων δημοσίων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Μάρδας σημειώνει ότι η τοποθέτηση των κεφαλαίων των δημόσιων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς έχει ως βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο κ. Μάρδας υποστηρίζει ότι εμπλεκόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, απλώς, εάν το πράξουν θα έχουν τη διασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι «διασφαλίζεται ταυτόχρονα η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών, καθώς, αφενός τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα δύνανται να επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, αφετέρου θεσπίζεται απευθείας αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που οι δημόσιοι οργανισμοί υποστούν κεφαλαιακές ζημίες λόγω της επένδυσης των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα».