Η ενημέρωση, την οποία ζήτησε η ίδια η κ. Γιόργκενσεν, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στη 1.00 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας των δύο χωρών (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) και του ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου, η οποία έδωσε νέα πνοή στο έργο και το επανέφερε σε τροχιά υλοποίησης.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σταθερή πορεία του έργου. «Δεν έχω κανένα παράπονο αυτή τη στιγμή για την πορεία της συμφωνίας», δήλωσε στην «Κ» σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI).
Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στο έργο μέσω της διακρατικής συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης δέουσας επιμέλειας. Η συμμετοχή της Κύπρου αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού με την TAQA από το Αμπού Ντάμπι, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκφραστεί επίσης από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής της TAQA, καθώς το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλλει διαχωρισμό μεταξύ παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.
Η Ελλάδα επιδιώκει τη συμμετοχή επενδυτών από συμμάχους της στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ, καθώς και χώρες με γεωπολιτική ισχύ, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Η συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας Meridiam βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ εξετάζεται και η αμερικανική στήριξη μέσω του αναπτυξιακού ταμείου DFC. Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναμένονται να προχωρήσουν μετά τις προεδρικές εκλογές, με τον ΑΔΜΗΕ να επιδιώκει τη διατήρηση του ελέγχου στο έργο.