Οικονομία

«Ηρακλής ΙΙΙ»: Επέκταση των τραπεζικών εγγυήσεων κατά 1 δισ. ευρώ

«Ηρακλής ΙΙΙ»: Επέκταση των τραπεζικών εγγυήσεων κατά 1 δισ. ευρώ
Στόχος του νέου προγράμματος «Ηρακλής ΙΙΙ» είναι η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Απεκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και αναμένεται σύντομα θετική απάντηση, ενώ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σύντομα θα καθοριστεί το πλαίσιο για την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στόχος του νέου προγράμματος «Ηρακλής 3» είναι η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν ήδη μειωθεί από 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024.

Οι συζητήσεις με την Κομισιόν στοχεύουν σε αύξηση του ανώτατου ορίου εγγυήσεων από 2 δισ. σε 3 δισ. ευρώ, καθώς και σε επέκταση της χρονικής διάρκειας του μηχανισμού από 12 σε 18 μήνες. Η τρίτη φάση του προγράμματος «Ηρακλής» ήταν αρχικά προγραμματισμένη να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το «Ηρακλής 3» ώστε να καλύψει τόσο τις συστημικές τράπεζες όσο και τις μη συστημικές, όπως η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα. Με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3%, ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν επίπεδα ανάλογα των ευρωπαϊκών.

Η ανακοίνωση για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ είναι σημαντική για διάφορους λόγους, που αφορούν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα:

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει ήδη επιτύχει τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επέκταση του προγράμματος στοχεύει στη μείωση αυτού του ποσοστού σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, προσφέροντας σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική ικανότητα των τραπεζών.

Η επιτυχία του προγράμματος επιτρέπει στις τράπεζες, τόσο τις συστημικές όσο και τις μη συστημικές, να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Αυτό είναι κρίσιμο για τη βιωσιμότητά τους και την ικανότητά τους να παρέχουν νέα δάνεια στην αγορά, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη.