Σταθερή παραμένει η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η μείωση του πληθωρισμού επιβραδύνεται, σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το Ταμείο εκφράζει ανησυχία του για την ανεπαρκή δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές χώρες μετά την πανδημία του κορoνοϊού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους τους, η οποία δημιουργεί κινδύνους τόσο για την εθνική όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% εφέτος, διατηρώντας την ίδια πρόβλεψη με την έκθεση του Απριλίου, ενώ αναμένει αύξηση 3,3% το 2025, οριακά υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 0,9% εφέτος, ελαφρώς αυξημένη από το 0,8% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο, και να ανέλθει στο 1,5% το 2025. Στις ΗΠΑ, η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,6% για εφέτος και στο 1,9% το 2025.
Οι αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, αποτελούν την κύρια κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μισή αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι παγκόσμιες προοπτικές θα παραμείνουν αδύναμες για την επόμενη πενταετία, καθώς αναμένεται εξασθένηση της δυναμικής στις ασιατικές οικονομίες.
Για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 5,9% εφέτος από 6,7% το 2023, αλλά υπογραμμίζει ότι σημειώνεται επιβράδυνση στις αναπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στις ΗΠΑ. Το Ταμείο θεωρεί ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προβλέψεις του είναι ισορροπημένοι, ξεχωρίζοντας τα δημοσιονομικά ελλείματα και τον αποπληθωρισμό ως τους πιο σημαντικούς.
Κατά το Ταμείο, περαιτέρω προβλήματα στον αποπληθωρισμό των αναπτυγμένων οικονομιών θα μπορούσαν να ωθήσουν κεντρικές τράπεζες, όπως την αμερικανική Fed, να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική ανάπτυξη, με αυξημένη ανοδική πίεση στο δολάριο και αρνητικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων, καθώς η επιδείνωσή τους έχει αφήσει πολλές χώρες πιο ευάλωτες απ' ό,τι προβλεπόταν πριν από την πανδημία. Το Ταμείο σημειώνει ότι, παρόλο που ο πληθωρισμός των τιμών ενέργειας και τροφίμων έχει σχεδόν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες, αυτό δεν ισχύει για τον γενικό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξάνονται περισσότερο.