Οικονομία

Φθηνότερο Κοινωνικό Τιμολόγιο και αιτήσεις στο νέο ΚΟΤ

Φθηνότερο Κοινωνικό Τιμολόγιο και αιτήσεις στο νέο ΚΟΤ
Παροχή έκτακτης στήριξης για τους πρώτους δύο μήνες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ενώ «τρέχουν» οι αιτήσεις για το ΚΟΤ Γ'.

Στην παροχή ενίσχυσης τους πρώτους δύο μήνες του 2024 στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ενίσχυση αυτή αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών, τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Για να είναι κάποιος δικαιούχος της έκπτωσης του ΚΟΤ πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, ενώ υπάρχουν και όρια κατανάλωσης ανάλογα με τη μορφή του νοικοκυριού, για παράδειγμα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος κ.λπ. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας πάνω από 730.000 νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και για αυτά οι παρεχόμενες ενισχύσεις θα καλύψουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh) και για τον μήνα Φεβρουάριο σε 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα(MWh) αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας με τις ενισχύσεις αυτές που δίνονται στα νοικοκυριά τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους το οποίο προέκυψε από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τρέχουν οι αιτήσεις οι αιτήσεις για το ΚΟΤ Γ'

Άνοιξε την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ), που αφορά σε πολύτεκνες οικογένειες.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ειδικό τιμολόγιο αφορά οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ αυτός είναι ο πρώτος κύκλος αιτήσεων που «ανοίγει».

Στα πλαίσια του νέου τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση με την έκπτωση να αγγίζει τα 10 λεπτά ανά kWh.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Σημειώνεται πως με την ίδια απόφαση τροποποιήθηκε το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Πώς θα δείτε αν είστε δικαιούχοι

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα https://www.idika.gr/kot θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Για τις αιτήσεις ΚΟΤ-Γ, απαιτείται να έχετε πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.