Οι Θεσμοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα βασικά συμπεράσματα που αποτυπώνονται στην 10η μεταμνημονιακή έκθεση τους και παρά το γεγονός ότι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τα πανδημικά χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσουν εντολή για την εκταμίευση των χρημάτων.
Ταυτόχρονα οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι το Ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο, έστω και αν παρουσιάζει πάλι έντονη ανοδική τροχιά φτάνοντας το 205% του ΑΕΠ. Με βάση την νέα ανάλυση της βιωσιμότητας από την Κομισιόν το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047. Προϋπόθεση βέβαια και για αυτό το θετικό σενάριο, η ορθή αξιοποίηση των πόρων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει (τουλάχιστον για τώρα) φόβος εκτροχιασμού καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου παραμένουν σταθερά χαμηλές, γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να δανείζεται φθηνά.
Ήδη το 5ετες πέρασε για πρώτη φορά κατέγραψε αρνητικό επιτόκιο, ενώ οι αποδόσεις έχουν εξισωθεί με εκείνες της Ιταλίας. Βέβαια καταλυτικό ρόλο για την σύγκλιση τους διαδραματίζει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. .
Στο Eurogroup θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προηγουμένως θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2020.
Χθες, Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός είχε νέα συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο είχαν συναντηθεί πριν από ένα μήνα στην Αθήνα για να εξετάσουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση στην ελληνική οικονομία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο νέο ραντεβού επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για 7,2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα εφέτος ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των φετινών εισπράξεων από τον τουρισμό.
Για το 2022 συμφωνήθηκε επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου τα ελλείμματα σε πρωτογενές πεδίο να συρρικνωθούν στο 0,3%, όπως θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα σταλεί τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.
Το ύψος της προσαρμογής ή αλλιώς της λιτότητας στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε απόλυτα μεγέθη στα 12 δισ. ευρώ