Οικονομία

Υπογραφή μνημονίου από κάθε υπουργό ζητά ο Χουλιαράκης

Υπογραφή μνημονίου από κάθε υπουργό ζητά ο Χουλιαράκης
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών για την πιστή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 καλείται να υπογράψει κάθε υπουργός μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Επιπλέον, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες πλην του υπουργείου Οικονομικών που έχουν σε εκκρεμότητα απλήρωτες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο μη φορολογικής φύσεως, όπως π.χ. πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πρόστιμα για αυθαίρετα κ.λπ. καλούνται με την εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη, να στείλουν τα ανείσπρακτα ποσά για βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε σε βάρος των οφειλετών να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα είσπραξης σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων).

Ειδικότερα, βάσει των όσων επισημαίνονται σε αναλυτική εγκύκλιο με οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 την οποία απέστειλε σε όλα τα υπουργεία και τους λοιπούς φορείς του κράτους ο κ. Χουλιαράκης, «μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών αφενός και των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργείων) αφετέρου, συνάπτονται μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2017 ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας με στόχο τη δέσμευση για πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017».

Σε κάθε μνημόνιο συνεργασίας, ο αντισυμβαλλόμενος υπουργός και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου θα πρέπει, συγκεκριμένα, να δεσμεύονται ότι:

1. Είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και φροντίζουν για τη λήψη μέτρων περαιτέρω βελτίωσής τους.

2. Θα μεριμνούν για την ανάπτυξη και την τήρηση λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων τόσο του υπουργείου όσο και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Καμία υποχρέωση πληρωμής δαπανών δεν θα αναλαμβάνεται, εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της.

3. Θα μεριμνούν για την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

4. Θα ενημερώνονται για το διορισμό Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) στους εποπτευόμενους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

5. Θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες, ώστε οι προϋπολογισμοί των εποπτευόμενων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του υπουργείου να καταρτίζονται σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται από τον ν. 4270/2014 για το δημόσιο λογιστικό.

6. Θα λαμβάνουν κάθε μέτρο που θεωρούν πρόσφορο και απαραίτητο για την κατά το δυνατόν ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

7. Θα προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου, όπως έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

8. Θα προβαίνουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου στην εγκύκλιο:
- Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποστολή των μηνιαίων προγραμμάτων (μηνιαίοι και τριμηνιαίοι στόχοι) εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017, καθώς και στο περιεχόμενο του κάθε μνημονίου συνεργασίας, αφού σε αυτό θα πρέπει να ενσωματώνονται προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις (διοικητικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες κ.λπ.) που οφείλουν οι φορείς να ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που από την μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού τους διαφαίνονται πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους.

- Όλοι οι φορείς οφείλουν να υιοθετήσουν μηχανισμούς και να προγραμματίσουν δράσεις που θα εξασφαλίσουν τη μηνιαία παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αποκλίσεις από τους στόχους.

- Όλοι οι φορείς παρακαλούνται να μεριμνούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την αποφυγή καθυστερήσεων στις πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή τόκων υπερημερίας και λοιπών αποζημιώσεων σε περίπτωση διενέργειας πληρωμών εκτός των προβλεπομένων προθεσμιών.

- Όσες Δημόσιες Υπηρεσίες, πέραν του Υπουργείου Οικονομικών, εντοπίσουν περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, μη φορολογικής φύσεως, οι οποίες προκύπτουν από συμβάσεις ή άλλα δικαιώματα του Δημοσίου και δεν έχουν αποδοθεί από τους υπόχρεους, οφείλουν να προβαίνουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη βεβαίωσή τους στην οικεία ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στο άρθρο 81 του ν.4270/2014.