Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων – αφράτοι, βουτυράτοι, αρωματικοί και πασπαλισμένοι με άχνη που λιώνει στο στόμα. Η τέλεια υφή τους δεν είναι τυχαία. Kρύβει μικρά μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά και κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν απλώς καλό και έναν… αληθινά ονειρεμένο κουραμπιέ. Το Dnews συγκέντρωσε και σου προτείνει όλα τα σημαντικά tips για να πετύχεις κουραμπιέδες που μοσχοβολούν και γίνονται αφράτοι σαν σύννεφο.
{https://exchange.glomex.com/video/v-ddklgvznkmkh?integrationId=40599y14juihe6ly}
Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ
Οι πιο απολαυστικοί κουραμπιέδες ξεκινούν πάντα από την επιλογή του σωστού βουτύρου. Το βούτυρο γάλακτος –πρόβειο ή αιγοπρόβειο– δίνει βαθύ άρωμα και χαρακτηριστική, βουτυράτη γεύση, ενώ πολλοί προτιμούν να το αναμειγνύουν με αγελαδινό για πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό, ποτέ λιωμένο, ώστε να χτυπηθεί σωστά.
Και εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο μυστικό του κουραμπιέ: το χτύπημα του βουτύρου με την άχνη. Το μείγμα πρέπει να δουλευτεί στο μίξερ για 10–12 λεπτά μέχρι να γίνει κατάλευκο, αέρινο και αφράτο σαν μους. Ο αέρας που εγκλωβίζεται σε αυτό το στάδιο είναι αυτός που κάνει τους κουραμπιέδες να λιώνουν στο στόμα.
Το αλεύρι προστίθεται κοσκινισμένο και πάντα λίγο-λίγο. Η ζύμη πρέπει να μείνει μαλακή και τρυφερή. Περισσότερο αλεύρι απ’ όσο χρειάζεται θα κάνει τους κουραμπιέδες σκληρούς. Τα αμύγδαλα, επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο: πρέπει να είναι καβουρδισμένα σωστά ώστε να αποδώσουν άρωμα και να δώσουν έξτρα νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.
Το πλάσιμο γίνεται όσο πιο απαλά γίνεται, χωρίς πίεση. Όσο λιγότερο δουλεύεται η ζύμη, τόσο πιο αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες. Στο ψήσιμο, η θερμοκρασία πρέπει να παραμένει μέτρια 165–170°C και οι κουραμπιέδες να μένουν λευκοί. Αν πάρουν χρώμα, σφίγγουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, χρειάζονται λίγα λεπτά ξεκούρασης πριν μπουν στην άχνη. Αν είναι καυτοί, λιώνουν. αν είναι τελείως κρύοι, η άχνη δεν κολλάει σωστά. Έτσι, τους ακουμπάμε πάνω σε άχνη όσο είναι ακόμα χλιαροί και τους πασπαλίζουμε γενναιόδωρα. Για να διατηρηθούν αφράτοι, φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο, όχι στο ψυγείο. Και αν θέλεις να δώσεις μια πιο παραδοσιακή πινελιά, μια σταγόνα ανθόνερο στους ζεστούς κουραμπιέδες κάνει θαύματα, ενώ λίγη κοπανισμένη μαστίχα ή μια πρέζα αλάτι απογειώνουν το άρωμα και τη γεύση. Με αυτά τα μυστικά, οι κουραμπιέδες σου θα βγουν τόσο αέρινοι και βουτυράτοι που θα εξαφανιστούν πριν προλάβεις να τους βάλεις στην πιατέλα!
Η συνταγή για να φτιάξετε βουτυρένιους κουραμπιέδες
2 1/2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
8 περίπου φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κρόκοι
1/2 φλιτζάνι μπράντυ
1 φλιτζάνι ψημμένη και σπασμένη αμυγδαλόψιχα
ροδόνερο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και ασπρίσει. Ρίχνετε τους κρόκους και το μπράντυ. Ρίχνετε στο χτυπημένο βούτυρο το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύετε με την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνετε μέχρι να γίνει απαλή ζύμη που ξεκολάει από τα χέρια. Παίρνετε από μία μικρή ποσότητα ζύμης και πλάθετε τους κουραμπιέδες. Τους βάζετε με την σειρά σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C και ψήνετε τους κουραμπιέδες για 15-20 λεπτά τους μικρούς και 25-30 λεπτά τους μεγάλους. Μόλις ψηθούν οι κουραμπιέδες, τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο. Βάζετε σε ένα ταψί αρκετή άχνη ζάχαρη, βάζετε τους κουραμπιέδες, πασπαλίζετε με αρκετή άχνη και τους αφήνετε να κρυώσουν. Ξαναπασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τους μεταφέρετε σε μία πιατέλα.
{https://exchange.glomex.com/video/v-d6bhnu2pw5ex?integrationId=40599y14juihe6ly}

































