Η ταξιδιωτική - μαγειρική εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο» με τον Ηλία Μαμαλάκη άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση και αγαπήθηκε όσο λίγες από το κοινό. Ο γνωστός μάγειρας μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και διηγήθηκε μοναδικές ιστορίες από τις «μαγειρικές» περιηγήσεις του.
«Κάναμε περίπου 170 επεισόδια μέσα σε 5 χρόνια. Ταξιδέψαμε σε πάρα πολλές χώρες, οργώσαμε την Ελλάδα, σίγουρα έγινα σοφότερος. Ήταν σαν να πηγαίνω σε ένα πανεπιστήμιο, γνώρισα ανθρώπους, προϊόντα και τοπία», είπε αρχικά ο μάγειρας.
«Ένα εστιατόριο το οποίο είναι σε νησί και θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας σήμερα, τότε άνηκε σε ένα ζευγάρι που είχε ένα γιο. Το ζευγάρι ήθελε να προωθήσει τον γιο και μου τον δίνουν να μαγειρέψει μαζί μου. Ήταν ένα παιδί που όση σχέση είχε με την κουζίνα, τόση είχα και εγώ με ένα οφθαλμιατρείο. Θύμωσα τόσο πολύ στο τέλος που τελείωσα γρήγορα την συνταγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη που είχαμε πάει για γύρισμα, είχα πάρει ένα ταξί. Ήμουν 130 κιλά τότε, με έβλεπαν και γελούσαν. Όχι όμως για να με κοροϊδέψουν αλλά γιατί σκέφτονταν ‘πωπω τυχερός που είσαι’. Μετά, μόλις βγήκα από το ταξί, έκαναν όλοι πως στραβοπατούσαν και μου χαϊδεύαν την κοιλιά. Ρώτησα τον ντόπιο ξεναγό που είχα τι συμβαίνει και μου λέει ‘έχεις την εικόνα του ευτυχισμένου Βούδα, που είναι ο χοντρός. Έρχονται και σου χαιδεύουν την κοιλιά για να πάρουν λίγη ευτυχία από εσένα», περιέγραψε ο Ηλίας Μαμαλάκης.
«Οι Αιγύπτιοι είναι ένας πολύ φιλικός λαός. Την αγαπώ πολύ την Αίγυπτο, την έχω γυρίσει όλη. Σαν χώρα έχει δύο χαρακτηριστικά: είναι πολύ βρώμικη και φιλόξενη. Θυμάμαι όταν ήμασταν στην Αλεξάνδρεια ήταν μια οικογένεια που ξεκίνησε τότε να τρώει κάτι σάντουιτς που είχε. Εγώ περνούσα από δίπλα τους και άρχισαν να μου μιλάνε ευγενικά. Μου πρόσφεραν το σάντουιτς γιατί έτσι όπως πέρασα στον δρόμο τους φάνηκα μελαγχολικός. Τελικά το έφαγα το σάντουιτς και ήταν πολύ νόστιμο», διηγήθηκε.
Τέλος, ο Ηλίας Μαμαλάκης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αναφερόταν στα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας την υποκοριστική κατάληξη. Όπως τόνισε, φρόντιζε πάντα να το κάνει με μέτρο για να μην φαίνεται ψεύτικο και υπερβολικό.
«Ήταν αυθόρμητος και με μέτρο ο τρόπος που περιέγραφα τις τροφές. Δεν έβαζα σε όλα τα προϊόντα υποκοριστική κατάληξη. Έβαζα μερικές φορές ώστε η τρυφερότητα να βγαίνει φυσικά και όχι τεχνητά και να φαίνεται ότι είναι ψεύτικο», κατέληξε ο γνωστός μάγειρας.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:




























