Life

3 σκορδαλιές για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

3 σκορδαλιές για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου Φωτογραφία: PEXELS Nataliya Vaitkevich
Ξεχάστε την κλασική σκορδαλιά και πειραματιστείτε με 3 εναλλακτικές εκδοχές που κάνουν τον μπακαλιάρο ακόμη πιο νόστιμο.

Το γευστικό αποτύπωμα της 25ης Μαρτίου είναι μπακαλιάρος και φυσικά συνοδεία σκορδαλιάς. Και μπορεί για τον μπακαλιάρο να έχουμε μια μεγάλη γκάμα συνταγών τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και παραλλαγές της σκορδαλιάς για όσους αγαπούν τις εναλλακτικές γεύσεις και θέλουν να πειραματίζονται με τα υλικά δίνοντας νέες πινελιές στα κλασικά πατροπαράδοτα πιάτα.

Το μυστικό της καλής σκορδαλιάς είναι να βγει ελαφριά και να μην έχει έντονη γεύση που να επικαλύπτει όλα τα άλλα φαγητά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κόψουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και να αφαιρέσουμε τις φύτρες από την καρδιά της κάθε σκελίδας. Εξίσου σημαντική είναι και η υφή. Η βελούδινη και αέρινη υφή χωρίς σβολάκια επιτυγχάνεται με το κόλπο του λαδιού. Πρέπει να προσθέτουμε αργά και σταδιακά το λάδι ενώ ανακατεύεται στο μίξερ η σκορδαλιά. Πάντα δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας. Σημειωτέον
όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη και με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά σφίγγει περισσότερο.

Ένας σωστά ξαρμυρισμένος και κατάλληλα τηγανισμένος μπακαλιάρος μαζί με μία καλή σκορδαλιά δημιουργούν ένα απίθανο φαγητό. Σας παρουσιάζουμε 3 εναλλακτικές σκορδαλιές που θα «απογειώσουν» τον μπακαλιάρο και θα αναδείξουν τις μαγειρικές σας ικανότητες.

Σκορδαλιά με πατάτες

3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια,

1 κ.γ. αλάτι,

3-4 σκελίδες σκόρδο,

180 γρ. ελαιόλαδο,

40 γρ. μηλόξιδο,

αλάτι,

πιπέρι

80- 100 γρ. καρυδόψιχα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

3-4 κλ. φρέσκο θυμάρι

Σκορδαλιά με φάβα

500gr. φάβα

4-5 σκελίδες σκόρδο

150ml ελαιόλαδο

3 κουταλιές ξίδι

60gr. καρύδια

Αλάτι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη φάβα με αρκετό νερό. Κόβουμε μέσα ένα ξερό κρεμμύδι και 2-3 φύλλα δάφνης. Ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50'. Αλατίζουμε στο τέλος του ψησίματος, την πολτοποιούμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο multi το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα καρύδια, το ξίδι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη φάβα το μίγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σκορδαλιά με καρύδια

2 φλυτζ. τσαγιού καρύδια κομματιασμένα
2 φέτες ψωμί
4 μέτριες σκελίδες σκόρδου
3-4 κουτ. σούπας ξίδι
3-4 κουτ. σούπας αλάτι
αλάτι

Για τη σκορδαλιά με καρύδια, μουλιάστε το ψωμί πολύ καλά στο νερό. Με το μαχαιράκι ανοίξτε τα σκόρδα στη μέση και αφαιρέστε το φύτρο τους. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, το ψωμί όχι εντελώς στυμμένο, και δουλέψτε τα μέχρι να γίνει μια λεία μάζα. Τσεκάρετε τυχόν εξτρά προσθήκη αλατιού ή ξυδιού.