Life

Κινητά τηλέφωνα: Έτσι θα καταλάβετε εάν «κατασκοπεύουν» τα μηνύματά σας

Κινητά τηλέφωνα: Έτσι θα καταλάβετε εάν «κατασκοπεύουν» τα μηνύματά σας Φωτογραφία: EUROKINISSI
Στον κόσμο της τεχνολογίας δεν είναι όλα... αθώα. Σε μια εποχή όπου όλοι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας επάνω από το κινητό τους, καλό είναι να γνωρίζουμε αν και πώς μπορούν κάποιοι να «κατασκοπεύουν» τα μηνύματά μας.

Τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε στα κινητά μας δυστυχώς δεν είναι πάντα ιδιωτικά. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να παραβιάσουν την ιδιωτικότητά μας και να καταφέρουν να υποκλέψουν τα μηνύματά μας. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος σας παρακολουθεί.

Κάτοχοι iPhone: κοιτάξτε την οικογένεια, τους φίλους και τους συγκατοίκους σας

Δεν χρειάζεται να είστε τεχνικός για να υποκλέψετε τα μηνύματα iMessage της Apple. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ρίξετε... κρυφά μια ματιά.

Πρώτον, υπάρχει η προώθηση μηνυμάτων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η λειτουργία προωθεί τα μηνύματα σε άλλη συσκευή αυτόματα. Το πρόβλημα: κάποιος άλλος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένη:

- Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μηνύματα > Προώθηση μηνυμάτων κειμένου.
- Εάν δεν βλέπετε την προώθηση μηνυμάτων κειμένου, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μηνύματα. Απενεργοποιήστε το iMessage και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το ξανά.
- Πατήστε αποστολή και λήψη > Χρήση του Apple ID σας για iMessage.
- Βλέπετε άγνωστες συσκευές; Απενεργοποιήστε τις. Ενώ το κάνετε, χρησιμοποιήστε έναν κωδικό για να δείτε αν οι κλήσεις και τα μηνύματά σας προωθούνται.
- Ανοίξτε την εφαρμογή τηλέφωνο και πατήστε στο πληκτρολόγιο.
- Πληκτρολογήστε *#21# και πατήστε το πράσινο κουμπί κλήσης.

Σημείωση: Αυτό δεν λειτουργεί με κάθε πάροχο και κάθε μοντέλο, οπότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.

Θα εμφανιστεί μια οθόνη με λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα των κλήσεων, των μηνυμάτων SMS, ακόμη και των φαξ. Εάν αναφέρονται ως απενεργοποιημένα, είστε εντάξει. Πατήστε Απόρριψη όταν τελειώσετε με την εξέταση των δεδομένων για να επιστρέψετε στην κανονική οθόνη.

Αν διαπιστώσετε προβλήματα με τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας, κάποιος πιθανότατα μπήκε στο τηλέφωνό σας, στο λογαριασμό iCloud ή και στα δύο. Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς PIN σας.

Οποιοσδήποτε, όχι μόνο οι χάκερ, μπορεί να χρησιμοποιήσει spyware

Οι προγραμματιστές διαφημίζουν spyware για να προστατεύσουν τα παιδιά σας από τα κακόβουλα λογισμικά και να βεβαιωθούν ότι οι επιτήδειοι δεν εξαπατούν τους αγαπημένους σας.

Σίγουρα, είναι λογικό, αλλά δεν υπάρχει καμία αποτροπή για κάποιον με κακές προθέσεις να χρησιμοποιήσει αυτό το λογισμικό για να σας παρακολουθεί.

Υπάρχουν εφαρμογές που παρακολουθούν τα μηνύματα κειμένου, τις κλήσεις και τις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως σε ένα iPhone, αν έχετε τα κατάλληλα διαπιστευτήρια iCloud. Για τηλέφωνα Android, κάποιος θα χρειαστεί φυσική πρόσβαση για να την εγκαταστήσει.

Μόλις γίνει αυτό, τα μηνύματά σας και πολλά άλλα βρίσκονται στα χέρια κάποιου άλλου.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στα προηγούμενα μηνύματά σας μέσω των αντιγράφων ασφαλείας iCloud και Android.

Ελέγξτε το τηλέφωνό σας τώρα

Ξεκινήστε με τον έλεγχο των εφαρμογών σας. Υπάρχουν άγνωστες που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει; Ξεφορτωθείτε τις. Αυτή είναι μια καλή πρακτική που πρέπει να εκτελείτε τακτικά.

Σβήστε application από το κινητό σας

- Αγγίξτε παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής στο iPhone σας.
- Πατήστε Κατάργηση εφαρμογής > Διαγραφή εφαρμογής και, στη συνέχεια, πατήστε διαγραφή.
- Διαγραφή εφαρμογών στο τηλέφωνο Android.
- Ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store.
- Στην επάνω δεξιά γωνία, πατήστε το εικονίδιο Προφίλ.
- Πατήστε Διαχείριση εφαρμογών και συσκευών > Διαχείριση.
- Πατήστε το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να διαγράψετε.
- Πατήστε απεγκατάσταση.

Οι...ανησυχητικές ενδείξεις στο τηλέφωνό σας

Υπάρχουν ενδείξεις για να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί από spyware, κακόβουλο λογισμικό ή ιούς. Προσέξτε για περίεργα περιστατικά όπως το τηλέφωνό σας να κλείνει μόνο του ή να χάνει συνεχώς τη σύνδεση κατά τη διάρκεια κλήσεων.

Ακολουθούν περισσότερα σημάδια spyware που πρέπει να προσέχετε:

- Το λογισμικό κατασκοπείας καταναλώνει πολλούς πόρους, με αποτέλεσμα το τηλέφωνό σας να θερμαίνεται και να αδειάζει την μπαταρία σας πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
- Το λογισμικό κατασκοπείας στέλνει συνεχώς δεδομένα από το τηλέφωνό σας σε άλλη συσκευή, προκαλώντας σημαντικές αιχμές στη χρήση δεδομένων.
- Μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα της σύνδεσής σας, ανακατευθύνοντας ή προωθώντας τα μηνύματά σας αλλού.

Τι γίνεται αν βρείτε μια από αυτές τις εφαρμογές ή κάποια άλλη που σας φαίνεται ύποπτη; Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς PIN και τους κωδικούς πρόσβασής σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας και επαναφέρετε το τηλέφωνό σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Πηγή: nypost.com