Life

Εφτά υπέροχα χωριά για εξορμήσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων

travel-inspiration.gr travel-inspiration.gr
Τα Χριστούγεννα είναι - ίσως - η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου. Φώτα και στολίδια κυριαρχούν στο τοπίο, με τις χιονονιφάδες να κάνουν σε ορισμένες περιοχές την εμφάνισή τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο παραμυθένιο τοπίο. Αυτή η εποχή, λόγω και των αδειών, είναι η πλέον κατάλληλη για κοντινές ή και μακρινές εξορμήσεις.

Όσον αφορά τις «κοντινές», στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα περιοχών, όπου θα αποτελούσαν τους ιδανικούς προορισμούς για μια «ανάσα» από την καθημερινότητα. Έτσι, θα σας προτείνουμε 7 υπέροχα χωριά στη χώρα μας, σύμφωνα με το travel-inspiration.gr, για τις πιο φωτεινές διακοπές του χρόνου…

Κρίκελλο – Ευρυτανίας

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρα, στην ανατολική πλευρά της Καλιακούδας, το Κρίκελλο αποτελεί την πρώτη μας πρόταση για αυτές τις γιορτές.

Τα 26 χιλιόμετρα ελατοδάσους που το χωρίζουν από το Καρπενήσι, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ολόλευκα, μιας και η περιοχή είναι από τις πρώτες που ντύνεται με τον λευκό μανδύα του χιονιού, χαρίζοντας τις πιο καθαρές εικόνες της στους επισκέπτες.

Η τεράστια πετρόχτιστη πλατεία του χωριού είναι και το μέρος συνάντησης όλων των κατοίκων μα και των επισκεπτών. Στο κέντρο της, η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεσπόζει εκεί από το 1903, ενώ η υπέροχη αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις βρύσες, τους καφενέδες αλλά και τις παραδοσιακές ταβέρνες που λειτουργούν ασταμάτητα όλες τις ημέρες του χρόνου.

Στιγμιότυπο οθόνης 30

Πλάτανος – Ναυπακτίας

Χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο μόλις 850 μέτρων, απαντά με σθένος σε όλους εκείνους που αγνοούν την ύπαρξή του.

Παίρνει την ονομασία του από τον τεράστιο πλάτανο που υπήρχε στο παρελθόν στη θέση Μεγάλη Βρύση, ενώ βρίσκεται κάτω από ένα υπέροχο πυκνοφυτεμένο από έλατα, κρανιές και κέδρα, δάσος.

Τα πέτρινα στην πλειονότητα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες του Πλατάνου, η ευρύχωρη πλατεία του, τα μουσεία, οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία, τα ενοικιαζόμενα σπίτια, τα λιθόστρωτα στενά του και η άπλετη φιλοξενία των ντόπιων, αποτελούν πολλούς από τους λόγους επίσκεψης σε αυτό το σπουδαίο χωριό που μόνον υπέροχες εικόνες έχει να δώσει στον επισκέπτη.

Στιγμιότυπο οθόνης 32

Αθανάσιος Διάκος – Φωκίδας

O Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, και αποτελεί ορμητήριο για πολλές ορεινές μαγευτικές διαδρομές μέσα σε μια «αλπική» εικόνα με τα έλατα να φύονται μέχρι εκεί που φτάνει ανθρώπου μάτι.

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του.

Τα 600 περίπου σπίτια του πάνω και του κάτω μαχαλά γεμίζουν ζωή, με τα τρεχούμενα νερά να καλωσορίζουν όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και να υπόσχονται ηρεμία, αγαλλίαση ψυχής και κυρίως ξεκούραση. Μα σαν το λευκό χιόνι απλώσει τον υπέροχο μανδύα του, τα πάντα γίνονται απλά… μαγικά!

Στιγμιότυπο οθόνης 34

Βαλτεσινίκο – Αρκαδίας

Βρίσκεται στην Αρκαδία και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Είναι σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά στα 1.180 μέτρα στις πλαγιές του Μαινάλου και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα.

Το Βαλτεσινίκο με τα πολλά πετρόκτιστα σπίτια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες, τους παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και την πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία με τα μοναδικά παραδοσιακά γλυκά, είναι γεμάτο ζωντάνια όποια εποχή του χρόνου και αν το επισκεφτείτε.

Όμως, σαν ο χειμώνας δείξει τις άγριες διαθέσεις του και το χιόνι χαρίσει απλόχερα το λευκό του χρώμα στις πορφυρές στέγες του οικισμού, τότε όλα αλλάζουν, προσδίδοντας μια σπάνια ομορφιά στο μικρό αυτό μα πανέμορφο χωριό.

Στιγμιότυπο οθόνης 36

Τσεπέλοβο – Ιωαννίνων

Βρίσκεται στην αγαπημένη Ήπειρο και αποτελεί το μεγαλύτερο μα και ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, ενώ απέχει από τα Ιωάννινα 51 χιλιόμετρα.

Και αφού βρισκόμαστε στην Ήπειρο, όλα είναι διαφορετικά, ακόμα και οι στέγες των σπιτιών…Όπως λοιπόν σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, έτσι και στο Τσεπέλοβο, η πέτρα είναι ο κυρίαρχος όλων.

Και σαν αυτή δεχτεί στις πλάτες της το βάρος του ολόλευκου χιονιού, τότε, το μόνο που χρειάζεται ο επισκέπτης είναι να κρατά τα μάτια του ανοιχτά σε όλη αυτή τη μαγεία που περικλείει με μαεστρία ολόκληρο το χωριό.

Καλντερίμια, καμπαναριά, στέγες, αυλόγυροι, μνημεία, πλατείες, πλατάνια, όλα είναι εκεί και μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση τους με τον χειμώνα, καλώντας σε απλά να τα γνωρίσεις και μέσα σε ελάχιστες στιγμές να μαγευτείς…

 Στιγμιότυπο οθόνης 38

Φιδάκια – Ευρυτανίας

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι βρίσκεται ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός, που μπορεί κανείς μονάχα να τον περπατήσει, αφού απαγορεύονται τα τροχοφόρα εντός του χωριού.

Τα Φιδάκια είναι χτισμένα σε υψόμετρο 920 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα και ατενίζουν τη λίμνη Κρεμαστών από ψηλά. Το αυθεντικό τοπίο με τα πλακόστρωτα καλντερίμια που μπορεί κανείς να περπατήσει σε λίγα λεπτά, μα και η γραφική πλατεία στη μέση του χωριού με την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, ξεχωρίζει από ψηλά, κάνοντας τον επισκέπτη να κατανοήσει απόλυτα το ιδιαίτερο πολεοδομικό σχήμα τους, που τα καθιστά ως το πιο ξεχωριστό χωριό της Ευρυτανίας.

Χιονισμένα ή μη, τα Φιδάκια μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη την απόλυτη χαλάρωση και την αμέριστη ξεκούραση για τις ημέρες των γιορτών που τόσο πολύ όλοι μας έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Στιγμιότυπο οθόνης 41

Δημητσάνα – Αρκαδίας

Μπορεί η Δημητσάνα να αποτελεί την τελευταία μας επιλογή για τις ημέρες των εορτών, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση της καρδιά μας. Και μιας και βρίσκεται 2,5 μόλις ώρες από την Αθήνα, είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη επιλογή μας γι’ αυτές τις γιορτές…

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το Φαράγγι του Λούσιου, με μέσο υψόμετρο τα 1.000 μέτρα και με μια μεγάλη ιστορική διαδρομή, στέκεται πανέμορφη μέσα στο γιορτινό της φόρεμα και καλεί όλους μας να την επισκεφτούμε και να περάσουμε τις πιο υπέροχες γιορτές που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα καφέ, τα ταβερνάκια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια της, οι φιλόξενοι άνθρωποι της και οι τριγύρω διαδρομές της, είναι μερικά από αυτά που έχει να μας δώσει, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Περπατήστε την, γνωρίστε την και περάστε όσο πιο καλά μπορείτε, ξεχνώντας όλα σας τα άγχη…Άλλωστε όλα αυτά τα φώτα των γιορτών, αυτό προσπαθούν να κάνουν τόσα και τόσα χρόνια… αρκεί να ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας ώστε να δεχτούμε όλη αυτή τη λάμψη που μας περιβάλλει.

Και τότε το Αστέρι των Χριστουγέννων ίσως καταφέρει να κατευθύνει και τη δική μας καρδιά εκεί που επιθυμεί ώστε να περάσει ένας ακόμα χρόνος χωρίς σκοτούρες και προβλήματα… μόνο με θετική διάθεση και κυρίως αγάπη.

Στιγμιότυπο οθόνης 43

 

{Ταξιδεύουμε σε 7 υπέροχα χωριά για τις ημέρες των Χριστουγέννων - YouTube