Διεθνή

Γαλλία: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή - Δραματική ομιλία Μπαρνιέ

Γαλλία: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή - Δραματική ομιλία Μπαρνιέ Φωτογραφία: EPA/ YOAN VALAT
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήδη αναζητά τον επόμενο Γάλλο πρωθυπουργό, τα τρία ονόματα στη λίστα του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ η οποία αναμένεται να επέλθει απόψε με την ψηφοφορία που είναι σε εξέλιξη στη γαλλική Βουλή.

Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, αναφέρουν τρεις πηγές του Reuters. Μάλιστα, ο Μακρόν ελπίζει να έχει αναλάβει ο διάδοχος του Μπαρνιέ ακόμα και το Σάββατο, όταν οι κορυφαίοι προσκεκλημένοι του- ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ- θα βρεθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», ήταν η απάντηση από το Ελιζέ όταν το Reuters ζήτησε ένα σχόλιο για αυτές τις πληροφορίες από τη γαλλική προεδρία.

Ποιοι είναι στη λίστα του Μακρόν

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμα στον επόμενο πρωθυπουργό, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες του Reuters. Όμως, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου στη λίστα του βρίσκονται ο Μπερνάρ Καζνέβ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, ο Ξαβιέ Μπερτράν - που διετέλεσε υπουργός Υγείας επί Ζακ Σιράκ και Εργασίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί- και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από τη Σαουδική Αραβία στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος ασχολούνταν με το ζήτημα του επόμενου πρωθυπουργού, ανέφερε μία πηγή του Reuters. Το αεροπλάνο του Μακρόν προσγειώθηκε ενώ είχε ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή.

Γαλλία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία στη Βουλή

Δύο είναι οι προτάσεις μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ. Ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όταν ο Γάλλος πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει άρθρο του Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετήσει δίχως να χρειάζεται ψηφοφορία της Βουλής.

Η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε στις 17:00 και μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολουθούν οι ψηφοφορίες. Πρώτα γίνεται η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που είναι πιο πιθανό να περάσει, σημειώνει ο Guardian. Για να πέσει η κυβέρνηση απαιτούνται 288 ψήφοι.

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να μάθει την τύχη της περίπου στις 21:30 (ώρα Ελλάδας).

Μπαρνιέ: Αναλογιστείτε τις συνέπειες, η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι είναι μια στιγμή αλήθειας και ευθύνης.

«Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν θα εξαφανιστεί με μια πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Αυτή την πραγματικότητα, συμπλήρωσε, θα τη βρει μπροστά της η όποια επόμενη κυβέρνηση. «Το χρέος παραμένει», τόνισε.

«Δεν είναι όλα τέλεια σε αυτόν τον προϋπολογισμό, γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωρίζω τις ανησυχίες, ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν», σημείωσε.

«Αυτή η πρόταση μομφής, θα τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Για αυτό είμαι βέβαιος», τόνισε. «Αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας», διεμήνυσε στους βουλευτές, ενώ στην ομιλία του ευχαρίστησε τους υπουργούς του αναφέροντάς τους ονομαστικά.

Λεπέν: Απαραίτητη η πρόταση μομφής για να μπει τέλος στο χάος

«Αυτούς τους τρεις μήνες αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στερείται οποιουδήποτε δημοκρατικού θεμελίου», είπε στην τοποθέτησή της η Μαρίν Λεπέν, απευθυνόμενη στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο κατηγόρησε για «αδιαλλαξία και δογματισμό», που εμπόδισαν «την παραμικρή παραχώρηση, με την οποία θα είχε αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».

Ο προϋπολογισμός, συνέχισε η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού «δεν έχει κατεύθυνση ή όραμα. Δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, κρατά ομήρους τους Γάλλους. Όλοι οι πολίτες θέλουν να ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματα. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι φόροι και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες».

Η πρόταση μομφής, υπογράμμισε, «ήταν απαραίτητη για να μπει ένα τέλος στο χάος».

«Θα καταδικάσετε τη Γαλλία;»

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση. «Οι Γάλλοι ζητούν λιγότερο θόρυβο και περισσότερες ενέργειες. Αυτό προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Μισέλ Μπαρνιέ», ανέφερε.

«Θα καταδικάσετε τη Γαλλία; Κανένας Γάλλος δεν θα είναι σε θέση να πει ότι η καθημερινότητά του θα βελτιωθεί λόγω της πτώσης της κυβέρνησης και της αστάθειας που θα προκαλέσει. Γιατί η αλήθεια είναι πως με την ψήφιση αυτής της πρότασης μομφής, όλοι θα χάσουν», υπογράμμισε.

Επιτέθηκε στη Μαρίν Λεπέν, λέγοντας μεταξύ άλλων «μπορείτε να είστε ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό όταν σας προσελκύουν τόσο τα δικτατορικά καθεστώτα;». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε: «Μόνος στόχος σας είναι να ποδοπατήσετε, να καταστρέψετε, να φορολογήσετε τα πάντα». Όσο για τους Σοσιαλιστές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ακόμα υπάρχει χρόνος για να συνέλθουν».

«Ας ανοίξουμε τα μάτια στον κόσμο που ζούμε. Η Γαλλία χρειάζεται σταθερότητα και ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Γαλλία. Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν», υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων.

Μακρόν: Στη φαντασία τα περί παραίτησης

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στις πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί.

Η συζήτηση αυτή ανήκει «στην πολιτική της φαντασίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαι εδώ επειδή με εξέλεξαν δύο φορές οι Γάλλοι πολίτες», τόνισε. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με τέτοια πράγματα. Έχουμε ισχυρή οικονομία», συμπλήρωσε.

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2027. Όμως, μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε φέτος, δεν έχει την πλειοψηφίας τη Βουλή. Κάτι που σημαίνει πως οι αντίπαλοί του μπορούν απλά να «ρίχνουν» τον ένα μετά τον άλλον τους πρωθυπουργούς που επιλέγει.

Με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορούν να γίνουν νέες εκλογές πριν από τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά την τελευταία διάλυση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν, αυτό αφήνει μόνο μία επιλογή: να παραιτηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο εκτεταμένες εξουσίες σε περίπτωση κρίσης, αν επικαλεστεί το Άρθρο 16, που όταν συντάχθηκε προοριζόταν για καιρούς πολέμου.