Τα αμερικανικά ΜΜΕ «ανακοίνωσαν» σήμερα την επιλογή Τραμπ για την κρίσιμη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για τον 53χρονο Μάρκο Ρούμπιο, γιο Κουβανών μεταναστών, που εξελέγη για πρώτη φορά στη Γερουσία το 2010.
Ο Ρούμπιο αποτελεί πρωτοκλασάτο στέλεχος του GOP, ενώ τουλάχιστον δύο φορές υπήρξε φαβορί για την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ - το 2012 με τον Μιτ Ρόμνεϊ και φέτος με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και το ρεπορτάζ θέλει τον 47ο πρόεδρο... ικανό να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, ο φερόμενος διορισμός του δείχνει να «συμφωνεί» με την ατζέντα Τραμπ, τουλάχιστον σε κάποιες από τις βασικές θεματικές που θα απασχολήσουν την αμερικανική διπλωματία τα επόμενα χρόνια.
Ο Ρούμπιο είναι αναμφισβήτητα η πιο «επιθετική» επιλογή στη λίστα Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζει το Reuters, επισημαίνοντας πως ο γερουσιαστής έχει ταχθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ μιας σκληρής γραμμής σε σχέση με τους «εχθρούς» της Αμερικής - και συγκεκριμένα την Κίνα, το Ιράν και την Κούβα.
Έχει παρόλα αυτά λειάνει κάποιες από τις θέσεις του παρελθόντος για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον Τραμπ που κατηγορεί τους προκατόχους του πως έσυραν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δαπανηρούς και μάταιους πολέμους. Εφόσον διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, το βασικό ερώτημα είναι αν θα ενδώσει στον απομονωτισμό του νεοεκλεγέντα προέδρου προκειμένου να δώσει «προτεραιότητα» στην Αμερική, υιοθετώντας το γνωστό τραμπικό δόγμα.
Για τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα
Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του Ρούμπιο.
Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει υποστηρίξει πως η Ουκρανία πρέπει να επιδιώξει μια «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τη Ρωσία - χωρίς να επικεντρώνεται στην ανάκτηση όλων των εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα την τελευταία δεκαετία.
Ήταν ένας από τους 15 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισαν κατά ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, ενώ μόλις πριν δυο μήνες είχε δηλώσει στο NBC: «Δεν είμαι με το μέρος της Ρωσίας - αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μέσω διαπραγματεύσεων».
{https://x.com/SenMarcoRubio/status/1854252665418772536}
Ο Ρούμπιο έχει εκφράσει όμως επανειλημμένα και την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η είδηση του διορισμού του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα ισραηλινά, μέσα με τους Times of Israel να σχολιάζουν ενδεικτικά πως «ο Ρούμπιο και ο Γουόλτς θα πλαισιώσουν την ανοιχτά φιλοϊσραηλινή Ελίζ Στεφανίκ, την οποία ο Τραμπ όρισε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη».
Πίσω το 2016, ο Ρούμπιο είχε ασκήσει κριτική στον τότε υποψήφιο Τραμπ επειδή δεσμεύτηκε για «ουδετερότητα» αναφορικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενώ πιο πρόσφατα κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν πως δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Τον Απρίλιο, μετά την πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ο Ρούμπιο ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εργαζόταν για να αποτρέψει μια ισραηλινή απάντηση επειδή «εξακολουθεί να εξυπηρετεί την αντι-ισραηλινή, αντισημιτική βάση της». Όταν ρωτήθηκε δε από έναν ακτιβιστή στα τέλη του περασμένου έτους τι σκέφτεται για τους πολλούς θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, απάντησε λακωνικά πως «η Χαμάς είναι 100% υπεύθυνη».
{https://x.com/SenMarcoRubio/status/1843290337252667481}
Για την Κίνα
Την ίδια στιγμή, ο Μάρκο Ρούμπιο έχει υπάρξει απολύτως ξεκάθαρος και για την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα.
Έχει υιοθετήσει θέσεις που αργότερα έγιναν πιο mainstream και στα δύο κόμματα, υποστηρίζοντας - για παράδειγμα - τον προστατευτισμό για την ενίσχυση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας έναντι της κρατικοδίαιτης οικονομίας της Κίνας, ενώ έχει γίνει στόχος κινεζικών κυρώσεων το 2020 εξαιτίας της στάσης του για το Χονγκ Κονγκ.
Ο Ρούμπιο ζήτησε το 2019 από το αμερικανικό ΥΠΕΞ να διεξάγει έρευνα για την εξαγορά της Musical.ly από την κινεζική TikTok, ενώ ως επικεφαλής στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, έχει πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μπλοκάρει όλες τις πωλήσεις στη Huawei, αφού η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας - στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις - κυκλοφόρησε ένα νέο φορητό υπολογιστή που τροφοδοτείται από τσιπ επεξεργαστή Intel AI.
{https://x.com/SenMarcoRubio/status/1855002858262766019}
Για την Τουρκία
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο για το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι μια πολύ καλή είδηση για την Άγκυρα, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ragip Soylu.
Όπως σημειώνει, ο 53χρονος γερουσιαστής διατηρεί τακτικές επαφές με γκιουλενιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ενές Καντέρ, ενώ έχει εκφράσει την σοβαρή αντίθεσή του με την τουρκική εισβολή στη Συρία και την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί.
Έχει επικρίνει τις σχέσεις Μαδούρο - Ερντογάν, ενώ αντιλαμβάνεται το καθεστώς Ερντογάν ως εξίσου αυταρχικό με εκείνο της Ρωσίας, της Κίνας και της Βενεζουέλας.
{https://x.com/ragipsoylu/status/1856197558361604420}
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το 2019 ο Μάρκο Ρούμπιο μαζί με τον Μπομπ Μενέντεζ είχαν παρουσιάσει ένα σχέδιο με στόχο την αναμόρφωση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου, αλλά και το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, ενώ δυο χρόνια αργότερα προωθούσαν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
«Αυτή η διακομματική νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωνε τότε ο Μάρκο Ρούμπιο. «Επεκτείνοντας τη στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς και την εγκαθίδρυση μιας διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης με δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αυτός ο νόμος έρχεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή σε μια εποχή που κακόβουλοι παράγοντες εργάζονται για να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».
Για τη Λατινική Αμερική
Με την επιλογή του Ρούμπιο, ο Τραμπ επιδιώκει πιθανότατα να εδραιώσει τα εκλογικά του κέρδη μεταξύ των Λατινοαμερικάνων, καθιστώντας σαφές ότι πλέον έχουν θέση στα υψηλότερα κλιμάκια της νέας του κυβέρνησης.
Εάν επιβεβαιωθεί, ο Ρούμπιο θα δώσει πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη σημασία στη Λατινική Αμερική από οποιονδήποτε προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόνε, σύμμαχος του γερουσιαστή και πρώην σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Λατινική Αμερική στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
«Αυτή είναι η στιγμή που η Λατινική Αμερική θα είναι περισσότερο στο χάρτη οποιασδήποτε αμερικανικής προεδρίας. Είναι ιστορική στιγμή».
Ενδεικτικά, το 2019 ο Ρούμπιο υπήρξε υπέρμαχος των σκληρών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον πρόεδρό της Νικόλα Μαδούρο. «Διάλεξε μια μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει», είχε δηλώσει σχετικά. «Είναι απλώς θέμα χρόνου. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε είναι πόσο καιρό θα πάρει - και αν θα είναι ειρηνική ή αιματηρή (σσ. η αποπομπή του)». Αν και οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία. Ο Ρούμπιο, του οποίου ο παππούς διέφυγε από την Κούβα το 1962, είναι επίσης πολέμιος της εξομάλυνσης των σχέσεων με την κουβανική κυβέρνηση, θέση που συμμερίζεται και ο Τραμπ.