Σε πρόσφατο ταξίδι του στο Στρασβούργο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, υποσχέθηκε να ανοίξει... πολλές σαμπάνιες αν ο «φίλος» του, Ντόναλντ Τραμπ, κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο φίλος του τα κατάφερε. Εγινε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σήμερα ο Όρμπαν θα φορέσει τα... γιορτινά του και θα υποδεχτεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη, όπου 7 και 8 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η Σύνοδος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μόλις 24 ώρες μετά την εκλογή Τραμπ.
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών, ωστόσο θεωρείται δύσκολο στοίχημα να συμφωνηθεί ένας κοινός βηματισμός.
Ο Όρμπαν - μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων συμμάχων του - υπερασπίζεται μια ατζέντα εχθρική προς τους μετανάστες και την Ουκρανία και προσηλωμένη στις παραδοσιακές χριστιανικές οικογενειακές αξίες. Η νίκη του Τραμπ δίνει ώθηση σε εκείνες τις χώρες που επιδιώκουν να αντισταθούν στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και να αποσπάσουν περισσότερες εξουσίες από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τονίζει σε ανάλυσή του το Politico. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αισθάνονται πως έχουν όλο και μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη για να ανατρέψουν πολιτικές των Βρυξελλών: από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τις πράσινες μεταρρυθμίσεις.
Με την εύθραυστη κυβέρνηση της Γαλλίας - που είναι αντιμέτωπη με μια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό - και τον υπό κατάρρευση κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, η στρατηγική αφύπνιση της ΕΕ καθυστερεί προσφέροντας έτσι περισσότερο χώρο στους συντηρητικούς φίλους του Όρμπαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία, για να δώσουν τον δικό τους πολιτικό τόνο στην ΕΕ.
«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη στιγμή για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και τους Όρμπαν αυτού του κόσμου. Εμείς [η Γαλλία] δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα μεγάλα διεθνή ζητήματα της ημέρας», δήλωσε ένας ανώτερος σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν αποδυναμώθηκε σοβαρά στο εσωτερικό της χώρας του μετά τις πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι όπου το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός« κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες τους Ευρωπαίους να μην υιοθετήσουν τη στάση «καθένας για τον εαυτό του» μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «συντονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής».
Στη Γερμανία, από την άλλη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας διογκούμενης κρίσης ηγεσίας, με τον κυβερνητικό συνασπισμό του να καταρρέει.
Χθες ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου. Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου.
Μακρόν και Σολτς φαίνεται να επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μετά την εκλογή Τραμπ. Χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν «να συνεργαστούν για μία περισσότερο ενωμένη και κυρίαρχη Ευρώπη».
Στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή
Η χρονική συγκυρία των συνόδων κορυφής (στο «γήπεδο» του Όρμπαν) - όπου θα παραστεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τους καθιστά τους Ευρωπαίους ηγέτες αιχμάλωτους της ατζέντας του Όρμπαν και είναι εκτεθειμένοι σε τυχόν εκπλήξεις από τον οικοδεσπότη τους - θα μπορούσε ακόμη και να προσπαθήσει να βάλει τον Τραμπ στο δείπνο των «27» μέσω βιντεοκλήσης, αν και οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει η συνάντηση να περιοριστεί μόνο στους επίσημους προσκεκλημένους.
Εκτός από τον Όρμπαν, ιδεολογικά κοντά στον Τραμπ είναι επίσης η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ - αν και η Μελόνι δεν συμμερίζεται τη φιλορωσική στάση του Όρμπαν.
Ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζεται από τον Γκερτ Βίλντερς, έναν λαϊκιστή πολιτικό που τάσσεται κατά του Ισλάμ και των μεταναστών.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο συμμερίζεται τις φιλορωσικές τάσεις του Όρμπαν.
Σε αυτό το στρατόπεδο πιθανόν να ενταχθεί από το επόμενο έτος και ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην ηγεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της χώρας.
Το όραμα Όρμπαν για μια «νέα Δύση»
Αμέσως μετά τον θρίαμβο του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έχασε τον χρόνο του.
Ο ίδιος ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι οι δυο τους έχουν «μεγάλα σχέδια για το μέλλον».
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ουγγρο-αμερικανική πολιτική συνεργασία θα επιστρέψει στο απόγειό της, καθώς μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για την ειρήνη, την παράνομη μετανάστευση και την προστασία των οικογενειών», είχε γράψει νωρίτερα στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σίγιαρτο.
Πράγματι, για τον Όρμπαν, η εκλογή του Τραμπ αποτελεί μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της «Δύσης» - από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βασίζεται σε φιλελεύθερες αξίες να μετατραπεί σε μια ομάδα όπου θα κυριαρχούν οι συντηρητικές αξίες.
Η Ουκρανία
Ο Όρμπαν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητά μια «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» για την Ουκρανία. Εάν ο Τραμπ διακόψει την αμερικανική βοήθεια προς το Κίενο, η Ευρώπη θα κληθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος.
Τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, υποστήριξαν την Τετάρτη ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια.
Λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Πολωνός πρωθυπουργός έγραψε στο Χ ότι η εποχή της «γεωπολιτικής ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες» έφτασε στο τέλος της.
Διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η εκλογή Τραμπ αντί να φέρει τα κράτη μέλη της ΕΕ πιο κοντά, θα τα διασπάσει, καθώς αρκετοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την προνομιακή μεταχείρισή τους από την Ουάσιγκτον.