Διεθνή

Μακρόν: Δεν παραιτείται, «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» στις γαλλικές εκλογές

Μακρόν: Δεν παραιτείται, «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» στις γαλλικές εκλογές Φωτογραφία: epa
Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος

Την ώρα που στη Γαλλία επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων στα πολιτικά κόμματα, με δύο μεγάλες συμμαχίες (αριστερά και ακροδεξιά) να βρίσκονται στα σκαριά ενόψει πρόωρων εκλογών, το ενδεχόμενο παραίτησης του Μακρόν σε περίπτωση (νέας) ήττας μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση σήμερα στη χώρα, με τον ίδιο ωστόσο να διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σκέφτεται το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος με συνέντευξή του στο Figaro Magazine απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του, απάντησε: «Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο».

Ετοιμο για debate με Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Οχι, καθόλου!». «Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, "μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε».

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η αιφνιδιαστική κίνηση τού Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, μετά τη σαρωτική νίκη τής Λεπέν στις ευρωεκλογές 2024, έχει κινητοποιήσει τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τα οποία επιδιώκουν... την ισχύ εν τη ενώσει.

Δεδομένου ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στον δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, εκτός αν κάποιο εξ' αυτών έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία, οι συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο, τα γαλλικά κόμματα δεν έχασαν χρόνο και οι διαβουλεύσεις φαίνεται οδηγούν σε ισχυρές συνεργασίες, τόσο στην αριστερά όσο και στην άκρα δεξιά.

28812310 1 bc8fe

Αριστερή συμμαχία

Γαλλικά αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα υποσχέθηκαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ να εργασθούν μαζί και να ορίσουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι, οι κομμουνιστές και το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία σε κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της άκρας δεξιάς».

Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Τα κόμματα αυτά είχαν συνεργασθεί στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022, πριν μια κούρσα για την ηγεσία και διαφορές πολιτικής -μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα- προκαλέσουν ρωγμές στη συμμαχία τους.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι

28803672 b2a71

Μόλις μία ημέρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, τα δύο βασικά κόμματα της γαλλικής ακροδεξιάς διερεύνησαν το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν εναντίον του, σε μια αναμέτρηση που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, η επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquest στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού - και θεία της - Μαρίν Λεπέν και τον πρόεδρο τού κινήματος Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στο Reconquest, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022.

Αν και το κόμμα τής Μαρεσάλ είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή κατάφερε περάσει το όριο του 5% που απαιτείται στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, μπορεί η συνδρομή της να είναι καθοριστική σε μια πιθανή μάχη σώμα με σώμα.

Από τη νύχτα των ευρωεκλογών, η Μαρεσάλ πίεζε το Reconquest να συμμαχήσει με τον Εθνικό Συναγερμό. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμώ να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό», έγραψε στο Χ τη Δευτέρα.

{https://x.com/MarionMarechal/status/1800422808377532480}

Τελικά η Μαρεσάλ συναντήθηκε με τη Λεπέν. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που ακολούθησε, η Λεπέν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών ηγετών προκειμένου να «οικοδομήσει μια πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.

Αν και η Μαρεσάλ είναι ξεκάθαρη στο μήνυμά της για ενότητα, παραμένει αβέβαιο αν ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Ερίκ Ζεμούρ, συμφωνεί.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ρήγμα μετά των δύο σημαντικότερων προσωπικοτήτων του Reconquest, επισημαίνοντας την «εποικοδομητική στάση» της Μαρεσάλ «σε αντίθεση με τον Ερίκ Ζεμούρ».

Ο τελευταίος, την Κυριακή εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού», χωρίς να προσδιορίσει τον Εθνικό Συναγερμό ως πιθανό εταίρο...

Στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς οι νέοι

28839290 44134

Οργανώσεις νεολαίας, ιδίως φοιτητικοί σύλλογοι, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς, μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές 2024.

«Η νεολαία τη δίνει στο Εθνικό Μέτωπο» ( «La jeunesse emmerde le Front national»), ανέφερε το κάλεσμα σε διαδήλωση στο Παρίσι.

Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της φοιτητικής ένωσης L'Union étudiante, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), Les Jeunes écologistes, Les Jeunes insoumis (ριζοσπαστική αριστερά) και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης L'Union étudiante Ελεονόρ Σμιτ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Μασσαλία ή η Λιλ.

Χθες το πρωί, περίπου 100 νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά, τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της επιτυχίας του RN, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη», είπε στο AFP η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.