Διεθνή

Νέα πρόκληση από Σιλιάνοφσκα: «Μακεδονία» η χώρα της στην ιστοσελίδα της προεδρίας

Νέα πρόκληση από Σιλιάνοφσκα: «Μακεδονία» η χώρα της στην ιστοσελίδα της προεδρίας
Μετά την ορκωμοσία της και τις προκλητικές δηλώσεις, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει στο «Μακεδονία».

Συνεχίζει τις προκλήσεις της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή τη φορά και στην ιστοσελίδα της προεδρίας.

Στην πρώτη σελίδα του site, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία. Εμφανίζεται μόνο ο όρος «Μακεδονία». Μάλιστα, δίπλα στο εθνόσημο, δεν αναγράφονται οι λέξεις «προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα αναμενόταν. Η ιστοσελίδα ανανεώθηκε σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επιπλέον, σε ειδήσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα για χθεσινές συναντήσεις της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με πρεσβευτές, εκείνη αναφέρεται ως «πρόεδρος», δίχως αναφορά στην ονομασία της χώρας της. Ωστόσο, μέσα στα κείμενα γίνεται αναφορά σε «μακεδονικές» φιλοδοξίες ή «μακεδονική υποστήριξη».

Η συνταγματική ονομασία, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

Οι προκλήσεις από Σιλιάνοφσκα και Μιτσκόσκι

Οι προθέσεις της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ήταν σαφείς από τη στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Σε εκείνη την τελετή είχε αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και εντός των συνόρων.

Έπειτα από λίγα 24ωρα, με ανακοίνωση, επέμεινε ότι «έχει το δικαίωμα» να «χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία» στις δημόσιες εμφανίσεις της, «ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Την ίδια γραμμή τηρεί και ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε επίσης ότι έχει δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο δεν παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η επικοινωνία των “μακεδονικών” θεσμών παραμένει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, αλλά είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μου το πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι περιμένει ότι το ίδιο θα πράξει και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Μάλιστα, σε εκείνες τις δηλώσεις ο Χρίστιαν Μιτσόσκι συμπλήρωσε: «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο. Μπορούν να εκκινήσουν μία διαδικασία και θα παρουσιάσουμε και οι δύο πλευρές τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, κάνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας».