Πολιτική

Μητσοτάκης προς Σκόπια: Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά και από την Ελλάδα, μπορεί να σταματήσει

Μητσοτάκης προς Σκόπια: Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά και από την Ελλάδα, μπορεί να σταματήσει Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ
«Παράνομη και προκλητική» η στάση της Σιλιάνοφσκα και το Μιτσκόσκι, η Ελλάδα «την απορρίπτει και την επιστρέφει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το «μήνυμά» του προς τη Βόρεια Μακεδονία ότι ο δρόμος της χώρας προς την Ευρώπη μπορεί να σταματήσει στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προκλητική και παράνομη» τη στάση τόσο της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μιτσόσκι. «Η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει», συμπλήρωσε.

«Η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της δυστυχώς και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική. Γι’ αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και προς την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας. Κι εκεί μπορεί να σταματήσει. Όπως και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που πρώτα μας φόρτωσαν τη συμφωνία να μας ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Και πότε; Την ώρα που τα Σκόπια την παραβαίνουν», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα έκανε λόγο για «ευκαιρία» οι Έλληνες «να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και πολύ περισσότερο από τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων».

Αναφερόμενος στις ενέργειες για τη διεθνή κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Macedonia the Great, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Το 2019 είχα στηρίξει ένθερμα αυτή την πρωτοβουλία, μας πήρε λίγο χρόνο να το κατοχυρώσουμε αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι μία κίνηση που αποκτά επίκαιρη σημασία, μετά τις τελευταίες προκλητικές παλινδρομήσεις των βόρειων γειτόνων μας. Τη διπλωματική μας αντίδραση πρέπει να πλαισιώσει και μια εμπορική αντεπίθεση, με πρώτη αιχμή την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της Μακεδονίας μας».

Υπενθύμισε ότι η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσέξτε, όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη παραχωρούσε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας, ναρκοθετώντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον. Από τότε με μεγάλη εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι το οποίο θα ήταν πολιτικά ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να ήταν πιο ωφέλιμο, προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε να κυρωθεί γιατί δεν θα μπορούσε να ανατραπεί.», συνέχισε.

«Ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε την εθνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου. Βλέποντας, ωστόσο, την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια, μείναμε επιφυλακτικοί στην αποδοχή των μνημονίων που συνοδεύουν την συμφωνία. Δυστυχώς οι εξελίξεις δικαίωσαν αυτές μας τις επιφυλάξεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Μόνο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει κανόνες στους κολοσσούς

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ξανά ότι επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα, κάνοντας λόγο για «λαβύρινθο» αιτιών και διαρθρωτικά κενά που παρουσιάζει τόσο η τοπική, όσο και η ευρωπαϊκή αγορά.

Για αυτό τον λόγο, συνέχισε, έστειλε την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν γίνεται πολυεθνικές να ακολουθούν σημαντικά διαφορετικές πολιτικές τιμών ανά χώρα με βάση τα δικά τους συμφέροντα», συμπλήρωσε και τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη «μπορεί να επιβάλει στους διεθνείς κολοσσούς ενιαίους κανόνες», για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.

{https://www.youtube.com/watch?v=lq2wXRLSLOs}