Διεθνή

New York Times: Αυτό ήταν το ισραηλινό σχέδιο που ματαιώθηκε, γιατί έκανε πίσω ο Νετανιάχου

New York Times: Αυτό ήταν το ισραηλινό σχέδιο που ματαιώθηκε, γιατί έκανε πίσω ο Νετανιάχου
Οι New York Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της απόφασης του Ισραήλ να ματαιώσει μια σφοδρότερη αντεπίθεση στην επικράτεια του Ιράν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, το Ισραήλ σχεδίαζε να απαντήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο Ιράν, αλλά έκανε πίσω εξαιτίας των συντονισμένων διπλωματικών πιέσεων των ΗΠΑ καθώς κι άλλων ξένων συμμάχων.

Πιο συγκεκριμένα, οι New York Times - επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους - επιμένουν πως το Τελ Αβίβ επρόκειτο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μια ευρύτερη αντεπίθεση σε στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ άλλων και κοντά στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ εγκατέλειψε τα σχέδια αυτά έπειτα από συντονισμένες διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ κι άλλων ξένων συμμάχων, αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης κλίμακας της ιρανικής επίθεσης στην ισραηλινή επικράτεια.

Τα πρώτα σχέδια προέβλεπαν μια επίθεση που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για το Ιράν να την παραβλέψει, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας αντεπίθεσης που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα πάντα με τους Times, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν «μικρό αριθμό πυραύλων» από αρκετές εκατοντάδες μίλια δυτικά του Ιράν, καθώς και μικρά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά ως τετρακόπτερα, «για να προκαλέσουν σύγχυση στην ιρανική αεράμυνα».

Ένας μόνο πύραυλος έπληξε μια αντιαεροπορική συστοιχία σε ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα του κεντρικού Ιράν, αναφέρει το δημοσίευμα - προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για χτύπημα στην αντιαεροπορική άμυνα S-300 που φυλάσσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ - ενώ ένας άλλος εξερράγη στον αέρα.

Μάλιστα, ένας εκ των Ισραηλινών αξιωματούχων σημείωσε ότι αυτός ο δεύτερος πύραυλος καταστράφηκε από την Πολεμική Αεροπορία «μόλις έγινε σαφές ότι ο πρώτος είχε φτάσει στο στόχο του» προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς, αν και δυτικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο δεύτερος πύραυλος πιθανότατα «απλώς δεν λειτούργησε σωστά».

«Παρόλα αυτά, κατά την άποψη Ισραηλινών αξιωματούχων, η επίθεση έδειξε στο Ιράν το εύρος και την πολυπλοκότητα του στρατιωτικού οπλοστασίου του Ισραήλ», υποστήριζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν πλήρως την ισραηλινή επίθεση, με χαρακτηριστικότερη την ανεπίσημη δήλωση μέλους της αντιπροσωπείας του Ιρανού ΥΠΕΞ Hossein Amir-Abdollahian στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ακούγοντας την ερώτηση δημοσιογράφου για την ισραηλινή επίθεση μουρμούρισε «ποιο χτύπημα;».

{https://x.com/MayadeenEnglish/status/1781424451176767678}

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται τέλος πως το Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματίσει την επίθεση για το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου, αλλά την ματαίωσε την τελευταία στιγμή φοβούμενο ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε «να αυξήσει σημαντικά την ένταση των χτυπημάτων της στο βόρειο Ισραήλ».