Διεθνή

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις για τάγμα του ισραηλινού στρατού – Νετανιάχου: Αποκορύφωμα παραλογισμού

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις για τάγμα του ισραηλινού στρατού – Νετανιάχου: Αποκορύφωμα παραλογισμού Φωτογραφία: Χ
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις είναι μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το Σάββατο νέα βοήθεια προς το Ισραήλ, ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν ότι προετοιμάζουν κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda των IDF, το οποίο έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Παλαιστινίων.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο μια μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Και αυτό- όπως αναμενόταν- προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλά για το «αποκορύφωμα του παραλογισμού». 

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι ΗΠΑ εξετάζουν να προχωρήσουν σε ανάλογες και κινήσεις και σε βάρος άλλων μονάδων της αστυνομίας και του στρατού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι IDF ανέφεραν ότι δεν έχουν γνώση για όποιες κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε μονάδας. 

Οι κυρώσεις- που θα επιβληθούν με βάση νόμο του 1997- θα απαγόρευαν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στη μονάδα. Επίσης, δεν θα επέτρεπαν τη συμμετοχή στρατιωτών και αξιωματούχων σε εκπαίδευση με τον αμερικανικό στρατό, ή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι κατέληξε σε αποφάσεις σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ παραβίασε τον συγκεκριμένο νόμο του 1997, ο οποίος απαγορεύει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε μονάδες ασφαλείας που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ αυτός ο νόμος, έχει μπλοκαριστεί η αμερικανική βοήθεια σε εκατοντάδες μονάδες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλο τον κόσμο.

Ποιο είναι το τάγμα Netzah Yehuda

Το τάγμα Netzah Yehuda, μέρος της ταξιαρχίας Kfir, συγκροτήθηκε το 1999 για να δεχθεί νεοσύλλεκτους από τις υπερορθόδοξες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών και έχει αναπτυχθεί κυρίως στη Δυτική Όχθη.

Στρατιώτες του τάγματος κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του 78χρονου Αμερικανού Ομάρ Ασάντ, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή το 2022, αφού τον συνέλαβαν, τον έδεσαν, τον φίμωσαν και στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά για τα οποία έχουν γίνει καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Η μονάδα έχει αναπτυχθεί και στο βόρειο Ισραήλ, αλλά και τη Γάζα.

Νετανιάχου: Το αποκορύφωμα του παραλογισμού

Οι πληροφορίες για τις κυρώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις IDF!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες εργάζομαι ενάντια στις κυρώσεις σε ισραηλινούς πολίτες, μεταξύ άλλων με συζητήσεις μου με την αμερικανική διοίκηση. Σε μια περίοδο που οι στρατιώτες μας πολεμούν τέρατα τρομοκράτες, η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος μονάδας των IDF είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού», συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι θα πολεμήσει με κάθε τρόπο εναντίον αυτής της κίνησης.

«Θα υπερασπιστώ σθεναρά τις IDF, τον στρατό και τους μαχητές μας. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μια μονάδα των IDF, θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε σε άλλη ανάρτηση, στον πρωθυπουργικό λογαριασμό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

{https://x.com/IsraeliPM/status/1782081291745149189}

«Το τάγμα Netza Yehuda είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

«Υπόκειται στο στρατιωτικό δίκαιο και έχει την ευθύνη να λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το κράτος του Ισραήλ έχει ένα ισχυρό, ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, που αξιολογεί σχολαστικά κάθε ισχυρισμό για παραβίαση ή απόκλιση από τις διαταγές των IDF και τον κώδικα δεοντολογίας και θα συνεχίσει να το κάνει», συμπλήρωσε.

Όμως, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαχρονικά υποστηρίζουν ότι το σύστημα των IDF αποτυγχάνει να διερευνήσει καταλλήλως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από στρατιώτες και να ασκήσει διώξεις.