Διεθνή

Βραβευμένος σκηνοθέτης παραδέχτηκε ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες

Βραβευμένος σκηνοθέτης παραδέχτηκε ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες Φωτογραφία: UNSPLASH
Ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες της Κροατίας επικρίθηκε έντονα στα social media μετά την παραδοχή του ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες.

Ο Dalibor Matanic ήταν γνωστός στην Κροατία ως υπερασπιστής των γυναικείων δικαιωμάτων μέχρι που ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες, σε ανάρτησή του στα social media.

«Όλα συνέβησαν ενώ ήμουν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Η δουλειά μας είναι τρομερά στρεσογόνος αλλά σίγουρα αυτό δεν με δικαιολογεί» έγραψε ο σκηνοθέτης στο Facebook, μετά από αναφορές στα τοπικά Μέσα για ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Η παραδοχή του προκάλεσε τριγμούς στην Κροατία, όπου ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και χρήστες των social media ξέσπασαν κατά του σκηνοθέτη.

Για χρόνια, ο Matanic προβαλλόταν ως επιφανής ακτιβιστής στην Κροατία όπου συμμετείχε σε καμπάνιες για τα γυναικεία δικαιώματα και συχνά επέκρινε την έμφυλη βία. Οι κριτικές του για την πατριαρχική κουλτούρα και τη βία συχνά ήταν οι θεματικές στις ταινίες του.

«Είναι τρομακτικό σοκ γιατί ο ίδιος παρουσίαζε τον εαυτό του στο κοινό ως φεμινιστή» είπε η ακτιβίστρια Sanja Sarnavka «Τώρα ζητά την κατανόηση για την οικογένειά του αλλά παρόλα αυτά δεν αναρωτιέται πού ήταν η δική του κατανόηση για τις οικογένειες των κοριτσιών που κακοποίησε» πρόσθεσε ένας άλλος χρήστης στα social media.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Bozinovic, δήλωσε πως οι αρχές θα ξεκινήσουν προκριματική έρευνα για την υπόθεση.

Ο Matanic είπε από την πλευρά, του ότι ο ίδιος εθελοντικά εισήχθη σε δομή για αντιμετώπιση των εθισμών και θα κάνει ένα διάλειμμα από τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Για χρόνια, ο 49χρονος σκηνοθέτης θεωρείτο ως ένα από τα σπουδαία μυαλά του κροατικού σινεμά και κέρδισε την αναγνώριση για την βραβευμένη ταινία του «The High Sun», που απέσπασε το Un Certain Regard στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015.

Η βία και η σεξουαλική επίθεση για χρόνια θεωρούνταν ένα θέμα ταμπού στην Κροατία, και άλλες βαλκανικές χώρες, όπου οι πατριαρχικές αξίες παραμένουν ισχυρές σε αρκετά μέρη.

Τα ζητήματα αυτά, ωστόσο, έχουν αποκτήσει τη θέση τους στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το κίνημα του #Metoo αλλά και μίας υπόθεσης στην όμορη Σερβία, όπου μία ηθοποιός κατηγόρησε τον πρώην καθηγητή της στη δραματική σχολή για βιασμό. Αυτό πυροδότησε ένα κίνημα όπου αρκετές γυναίκες βγήκαν και μίλησαν για τις δικές τους ιστορίες.