Διεθνή

H δικαίωση του κρεατοφάγου στη Γαλλία: Αν δεν είναι κρέας, δεν λέγεται «μπριζόλα»

Eurokinissi Eurokinissi
Τα σούπερ μάρκετ και επίσημα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κρεατικούς όρους σε χορτοφαγικά προϊόντα

Η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε χθες Τρίτη διάταγμα που απαγορεύει τη χρήση του όρου «μπριζόλα» για χορτοφαγικά προϊόντα. «Αν δεν είναι κρέας, δεν λέγεται μπριζόλα», ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με το διάταγμα, άλλοι όροι που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται στα σούπερ μάρκετ για προϊόντα που δεν είναι κρέας είναι: escalope, ζαμπόν, φιλέτο, prime rib.

Η απόφαση αποτελεί απάντηση σε μια μακροχρόνια καταγγελία της βιομηχανίας κρέατος ότι όροι όπως «χορτοφαγικό ζαμπόν» ή «λουκάνικο για χορτοφάγους» προκαλούσαν σύγχυση στους καταναλωτές.

Το διάταγμα βασίζεται σε νόμο του 2020, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη προσωρινά τον Ιούνιο του 2022 από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, έπειτα από καταγγελία της Proteines France, μιας κοινοπραξίας γαλλικών εταιρειών που πωλούν τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ορισμένα προϊόντα που περιέχουν μικρή ποσότητα φυτικής προέλευσης μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ονομασίες που παραπέμπουν σε κρέας, όπως το μπέικον και το cordon bleu.

Η Proteines France υποστηρίζει ότι ο γαλλικός νόμος έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα.

Πλέον, όσοι παραβιάζουν τον νόμο περί επισήμανσης μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο έως 1.500 ευρώ (1.630 δολάρια), το οποίο φθάνει τα 7.500 ευρώ για τις εταιρείες.

Ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο ένα έτος να πουλήσουν τα αποθέματά τους πριν τους επιβληθούν κυρώσεις, αναφέρει το διάταγμα.

Με πληροφορίες από AFP