Διεθνή

«Μπλόκο» ΗΠΑ στη χορήγηση βίζας σε όσους εμπλέκονται με λογισμικά παρακολούθησης

«Μπλόκο» ΗΠΑ στη χορήγηση βίζας σε όσους εμπλέκονται με λογισμικά παρακολούθησης
Νέες αυστηρές κυρώσεις εναντίον όσων παράγουν , εμπορεύονται και χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά παρακολούθησης επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως απαγορεύει πλέον την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στην παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως το περίφημο Predator της Intellexa.

Αυτή η απόφαση είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης των spyware.

Μέτρα που είχαν ληφθεί προ μηνών προέβλεπαν την απαγόρευση των spyware από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας , κυρώσεις από το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σε βάρος των εταιρειών που παράγουν spyware παρακολούθησης, αλλά και διπλωματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των λογισμικών κατασκοπείας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη κατάχρηση των spyware σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση της καταστολής, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κακή χρήση των spyware απειλεί το απόρρητο και την ελευθερία της έκφρασης, την ειρηνική συνάθροιση και τη συνεργασία. Αυτή η στόχευση έχει συνδεθεί με αυθαίρετες κρατήσεις, εξαφανίσεις και δολοφονίες στις πιο τρομερές περιπτώσεις. Επιπλέον, η κακή χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία για το προσωπικό των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να προωθούν τη λογοδοσία για άτομα που εμπλέκονται σε εμπορική κατάχρηση λογισμικού κατασκοπείας», αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μέτρο της μη χορήγησης βίζας για την είσοδο στις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και χρήση λογισμικών παρακολούθησης αφορά:

- Σε άτομα που πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε κατάχρηση εμπορικών spyware, για στόχευση, αυθαίρετη ή παράνομη παρακολούθηση, παρενόχληση, καταστολή ή εκφοβισμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται διαφωνούντες για τη δουλειά τους, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών ή των μελών της οικογένειας αυτών των ατόμων.

- Σε άτομα που πιστεύεται ότι διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την τα spyware και τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη, τη διεύθυνση ή τον λειτουργικό έλεγχο εταιρειών που παρέχουν τεχνολογίες όπως spyware σε κυβερνήσεις ή ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων, οι οποίες συμμετέχουν σε προαναφερόμενες δραστηριότητες.

- Στις συζύγους και στα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, όσων ανήκουν στις κατηγορίες 1 και 2.