Διεθνή

Νέα επεκτατικά σχέδια Πούτιν: Διεκδικεί τεράστιο «κομμάτι» βυθού του Αρκτικού Ωκεανού

Νέα επεκτατικά σχέδια Πούτιν: Διεκδικεί τεράστιο «κομμάτι» βυθού του Αρκτικού Ωκεανού Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Παρασκευή συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση των προσπαθειών της Ρωσίας να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η Ρωσία το 2021 κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη εισήγηση με την οποία επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιέχει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Μόσχα δήλωσε τότε ότι επιθυμεί πολύ περισσότερο βυθό της Αρκτικής, μια κίνηση που έχει επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως ρηχών υδάτων που συνορεύει με την ακτογραμμή μιας χώρας και θεωρείται επέκταση της επικράτειάς της, επιτρέποντας στη χώρα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

"Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά", ανέφερε ο ιστότοπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής των εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις φιλοδοξίες της Μόσχας στην στρατηγικής σημασίας περιοχή από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τη στρατιωτική της υποδομή στην περιοχή.