Ελλάδα

Λινγκ ή μπακαλιάρος: Πώς θα τα ξεχωρίσετε για την 25η Μαρτίου

Λινγκ ή μπακαλιάρος: Πώς θα τα ξεχωρίσετε για την 25η Μαρτίου
Η «απομίμηση» του μπακαλιάρου θέλει προσοχή γιατί οι επιτήδειοι παραμονεύουν ενόψει 25ης Μαρτίου.

Την Τρίτη 25 Μαρτίου ο απανταχού ελληνισμός θα γιορτάσει με δόξα και τιμή την διπλή αργία με μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Όμως τα τελευταία χρόνια στην αγορά μπακαλιάρου έχει προκύψει ένας αντίπαλος που ομοιάζει οπτικά με το γνωστό σε όλους μας φιλέτου ψαριού όμως η γεύση του είναι εντελώς διαφορετική και όπως έχουν παραδεχθεί όσοι την «πάτησαν» και το δοκίμασαν είναι πολύ κάτω του μετρίου.

Η αναφορά μας ότι την «πάτησαν» δεν είναι διόλου τυχαία καθώς πολλοί επιτήδειοι σε καταστήματα με θαλασσινά φροντίζουν να παραπλανούν τους καταναλωτές, βάζοντας φιλέτα από το ψάρι λινγκ δίπλα σε εκείνα του μπακαλιάρου και τα πωλούν στην ίδια τιμή με τον μπακαλιάρο. Η οπτική ομοιότητα ξεγελά και ο καταναλωτής μοσχοπληρώνει ένα φιλέτο που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που ήθελε να αγοράσει.

Λινγκ ή μπακαλιάρος; Τα κόλπα για να μην την «πατήσετε» στο ψαράδικο

Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.

Ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Πόσο θα αγοράσουμε φέτος τον μπακαλιάρο;

Περίπου στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές του μπακαλιάρου ενόψει της 25ης Μαρτίου. «Οι αυξήσεις δεν είναι σημαντικές, όσον φορά τον καταναλωτή» τόνισε ο ιχθυέμπορος Ευάγγελος Φωτάκος μιλώντας στο Open, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες.«Την 25η Μαρτίου θα είναι ίδιες (με πέρυσι) οι τιμές», υπογράμμισε. Συγκεκριμένα, «στη χονδρική η τιμή του φρέσκου μπακαλιάρου είναι γύρω στα 20 ευρώ και στα καταστήματα φθάνει τα 25-30 ευρώ», σύμφωνα με τον κ. Φωτάκο. Όσον αφορά τον παστό μπακαλιάρο, εκεί «υπάρχει μία αύξηση γύριω στο 1 με 1,5 ευρώ. Εγώ πιστεύω ότι θα απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα κοστίζει περίπου 12 ευρώ η μερίδα.