Ελλάδα

Μπακαλιάρος στο φούρνο: Η συνταγή για την 25η Μαρτίου

Μπακαλιάρος στο φούρνο: Η συνταγή για την 25η Μαρτίου Φωτογραφία: PEXELS
Ό,τι πρέπει για το μενού της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος πλακί στον φούρνο!

O μπακαλιάρος είναι συνυφασμένος με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθώς έχει την τιμητική του στα τραπέζια της αργίας και είναι ένα γαστρονομικό έθιμο που τιμάται δεόντως. Είτε παστός είτε κατεψυγμένος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διπλής αργίας της εθνικής γιορτής και της ημέρας του Ευαγγελισμού με τις προετοιμασίες για την αγορά των φιλέτων να έχουν ξεκινήσει μαζί με την απαραίτητη έρευνα αγοράς καθώς το κόστος αγοράς του μπακαλιάρου θα είναι και φέτος «αλμυρό».

Είναι ένα ψάρι που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και προπαντός όσοι μαγειρεύουν καθώς είναι πασπαρτού και μπορεί να σερβιριστεί με πάμπολλους τρόπους χωρίς να χάσει τη γεύση ή τη νοστιμιά του. Τηγανητό, βραστό, φουρνιστό, στην σχάρα, στην λαδόκολλα ακόμα και στην κατσαρόλα είναι μια επιλογή που θα σε ανταμείψει σε κάθε της μπουκιά. Βέβαια, από το πιάτο της 25ης Μαρτίου δεν πρέπει να λείπει και η κρεμώδης σκορδαλιά.

Ένας από τους παράγοντες που καθορίζει την επιτυχία του νόστιμου μπακαλιάρο είναι το σωστό ξαλμύρισμα, που πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως -τουλάχιστον 48 ώρες πριν το μαγείρεμά του, ειδικά αν το ψάρι είναι πάνω από τρία κιλά.

Πώς ξαλμυρίζεται ο μπακαλιάρος

1. Κόβετε το ψάρι σε μερίδες. Μπορείτε να αφαιρέσετε το δέρμα του μπακαλιάρου σε αυτό το στάδιο, ωστόσο βγαίνει πιο εύκολα μετά το ξαλμύρισμα.

2. Ξεπλένετε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με άφθονο, κρύο νερό.

3. Γεμίζετε μία μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Δεν ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες.

4. Όταν ξαλμυριστεί, τον στραγγίζετε στο σουρωτήρι, πιέζετε για να απομακρυνθούν τα υγρά που έχουν απομείνει και τέλος τον σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί για να μπορέσει να μείνει το κουρκούτι πάνω του.

5. Αφαιρείτε τα κόκαλα (τουλάχιστον τα πολύ εμφανή).

Μπακαλιάρος στο φούρνο: Η πλακί εκδοχή του πιάτου της 25ης Μαρτίου

mpakaliaros plaki glomex e6cd2

Μια από τις αγαπημένες μας συνταγές είναι αυτή με τον μπακαλιάρο στο φούρνο που αποτελεί ιδανική εναλλακτική για όσους θέλουν να αποφύγουν τις μυρωδιές από το τηγάνι και ακολουθούν μια πιο light διατροφή αποφεύγοντας τα τηγανιτά. Ο μπακαλιάρος πλακί όπως είναι η φουρνιστή εκδοχή του είναι πεντανόστιμος. Μπορεί να καρυκευτεί με λίγο λαδολέμονο, αλάτι, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι και μαϊντανό και να συνοδευτεί τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή του παναρισμένου μπακαλιάρου που το μόνο που αλλάζει από τον τηγανητό είναι ότι μπαίνει στο φούρνο και το κουρκούτι διαφοροποιείται με φρυγανιά θυμάρι, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού. Αν πάλι θέλετε μια ακόμη πιο απλή φουρνιστή συνταγή τότε το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ό,τι ακριβώς σας χρειάζεται. Το ψήσιμο σε λαδόκολλα κρατάει όλα τα αρώματα και τους χυμούς του ψαριού. Χρησιμοποιήστε λίγα καρυκεύματα, λάδι, λαχανικά και λίγο αλάτι και η συμβουλή που πρέπει να δώσετε σημασία είναι να σιγουρευτείτε ότι δέσατε καλά τη λαδόκολλα για να παραμείνουν τα συνοδευτικά στη θέση τους.

Η ωραιότερη δική μας πλακί εκδοχή του μπακαλιάρου στο φούρνο είναι παραδοσιακή και η νοστιμιά της εγγυημένη. Ο σεφ Ανδρέας Λαγός μας δείχνει πώς με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μπορούμε να σερβίρουμε στο εορταστικό τραπέζι ένα φαγάκι πλούσιο σε αρώματα και γεύση.

Υλικά:

1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 μαραθόριζα
3 πατάτες
3 ντομάτες
1/2 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κ.γ. μαραθόσπορος σπασμένος
1/2 κούπα ούζο
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 1/2 κιλό μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κούπα ψίχα ψωμιού σε τρίμματα
Αλάτι - πιπέρι