Ο οργανισμός μας εργάζεται σκληρά για την ομοιόστασή του - ή αλλιώς την ικανότητά του να διατηρεί σχετικά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Μία από τις απαιτούμενες διεργασίες είναι η διατήρηση ενός υγιούς pH, δηλαδή της διατήρησης μιας ισορροπίας μεταξύ οξέων και βάσεων. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από το 0 έως το 14, με το 7 να είναι ουδέτερο - οτιδήποτε κάτω από το 7 είναι όξινο, και οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι βασικό ή αλκαλικό.
Για παράδειγμα, το οξύ του στομάχου (υδροχλωρικό οξύ) πρέπει να είναι πολύ όξινο για τη σωστή πέψη. Κατατάσσεται περίπου στο 1, ακριβώς πάνω από το οξύ της μπαταρίας, αλλά το pH του αίματος θα πρέπει να είναι ουδέτερο 7,1.
Το σώμα μας διατηρεί μηχανισμούς για τη ρύθμιση και τη διατήρηση του pH του αίματος: Για παράδειγμα, αν το σώμα μας αντιληφθεί υπερβολικά επίπεδα οξέος, οι πνεύμονες και τα νεφρά ξεκινούν να εργάζονται για να διορθώσουν την κατάσταση αποβάλλοντας διοξείδιο του άνθρακα μέσω της αναπνοής και της ούρησης. Ή το πάγκρεας εκκρίνει διττανθρακικά, μια ένωση που βοηθά στη ρυθμιστική δράση των οξέων.
Ενώ το σώμα είναι σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του για να επανέλθει στο κέντρο του, υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το αν η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να παίζει ρόλο στη δημιουργία ενός πιο όξινου περιβάλλοντος, ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτό οδηγεί στη συνέχεια στο ερώτημα αν ένα πιο όξινο γαστρεντερικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του οισοφάγου.
Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Ερευνητές στην Κορέα ανακάλυψαν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή - με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη - δημιουργούν ένα πιο όξινο περιβάλλον στο σώμα τους, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων.
Μελέτησαν αυτή τη θεωρία και πρόσφατα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο European Journal of Clinical Nutrition.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του γαστρεντερικού έτειναν να καταναλώνουν τροφές περισσότερο όξινες από ό,τι τα άτομα χωρίς καρκίνο στο γαστρεντερικό. Και όσο αυξανόταν το όξινο φορτίο, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Η συσχέτιση αυτή ήταν πολύ ισχυρότερη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα είναι τα κύρια όξινα τρόφιμα που επιβαρύνουν την κατάσταση.
Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθούν μερικοί περιορισμοί αυτής της μελέτης: Πρώτον, η μελέτη αυτή δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτιώδη συνάφεια. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να συμπεράνει ότι η κατανάλωση πιο όξινων τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, προκαλεί καρκίνο του γαστρεντερικού. Μπορεί μόνο να υποδείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Ενδέχεται άλλωστε να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική ή το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, αν και αυτά προσαρμόστηκαν στην ανάλυση.
Οι ερευνητές προτείνουν πως μια απλή αλλαγή - ας πούμε η αντικατάσταση κάποιας μερίδα από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέαε με φρούτα και λαχανικά - θα μπορούσε να βοηθήσει.
Προσοχή όμως! Τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, τα οποία κατατάσσονται από 2 έως 4 στην κλίμακα pH, είναι πολύ όξινα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα τρώτε. Τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.
Το κλειδί είναι να τρώτε ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων φυτών - φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, αλλά εξισορροπεί και τα επίπεδα pH του οργανισμού σας.
Πηγή: Eating Well




























