Οι γαλακτωματοποιητές, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για να βελτιώσουν την υφή, τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα των προϊόντων, βρίσκονται στο επίκεντρο νέων επιστημονικών ανησυχιών.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτοί οι χημικοί παράγοντες, όπως το πολυσορβικό 80, η καραγενάνη και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονές και άλλες παθήσεις.
Η χρήση τέτοιων προσθέτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, από παγωτά μέχρι σάλτσες και έτοιμα γεύματα.
Αν και παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή από ρυθμιστικούς φορείς όπως ο FDA, η νέα επιστημονική γνώση για τον ρόλο του μικροβιώματος επαναφέρει ερωτήματα για την ασφάλεια της μακροχρόνιας κατανάλωσης αυτών των ουσιών.
Ο δρ. Benoit Chassaing, ερευνητής του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, έχει μελετήσει εκτενώς τις επιπτώσεις των γαλακτωματοποιητών.
«Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα. Θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη χρήση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημειώνει ότι απαιτούνται εκτενέστερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ασφαλή συμπεράσματα.
Για κάποιους ασθενείς, η αποφυγή των γαλακτωματοποιητών έχει ήδη φέρει ορατά αποτελέσματα. Ο Lewis Rands, ο οποίος υπέφερε από χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, δηλώνει ότι η απομάκρυνση των προσθέτων αυτών από τη διατροφή του είχε «δραματικά θετική επίδραση». Παρόμοιες αναφορές καταγράφει και ο γαστρεντερολόγος δρ. Ashwin Ananthakrishnan.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως τα μέχρι τώρα ευρήματα προέρχονται κυρίως από πειράματα σε ζώα ή εργαστηριακές συνθήκες. Ο Robert Califf, πρώην επικεφαλής του FDA, παραδέχεται ότι οι αρχικές εγκρίσεις των γαλακτωματοποιητών βασίστηκαν σε παλαιότερα κριτήρια ασφαλείας. «Μιλάμε για μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία. Το μικροβίωμα είναι ένα νέο, σύνθετο επιστημονικό πεδίο», σημειώνει.
Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές τροφίμων υπερασπίζονται τη χρήση αυτών των ουσιών. Η Ένωση Καταναλωτικών Μαρκών των ΗΠΑ επιμένει ότι τα πρόσθετα έχουν εγκριθεί μέσω αυστηρών επιστημονικών διαδικασιών και συμβάλλουν στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.
Το αν οι γαλακτωματοποιητές είναι φίλοι ή εχθροί της υγείας παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως το πεδίο της επιστήμης των τροφίμων και της εντερικής υγείας εισέρχεται σε νέα εποχή, με τους καταναλωτές να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης.
Πηγή: CNN






























