Η νηστεία της Σαρακοστής 2025 καλά κρατεί καθώς ήδη διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα με αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται σε καρπούς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και αποκλείει από το πιάτο μας κάθε είδους τρόφιμο ζωικής προέλευσης και γαλακτοκομικά.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα φυτικά vegan νηστίσιμα τυριά που τις μέρες κάθε νηστείας έχουν την τιμητική τους και αποτελούν εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν από το διατροφολόγιο τους το τυρί. Η αλήθεια είναι ότι στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά νηστίσιμα τυριά, που αποτελούν φυτικά υποκατάστατα τυριού με διάφορα χαρακτηριστικά και συστατικά.
Ειδικότερα υπάρχουν φυτικά τυριά με βάση το άμυλο πατάτας, ή τη σόγια, ή τη διατροφική μαγιά. Από διατροφικής άποψης όπως τονίζουν και οι ειδικοί νηστίσιμα/vegan φυτικά υποκατάστατα τυριών δεν μπορούν να συγκριθούν με το τυρί, όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, και κυρίως την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρόλα αυτά, το τόφου και η διατροφική μαγιά αποτελούν καλές εναλλακτικές κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Η πανεύκολη συνταγή για νηστίσιμο τυρί τύπου «φέτα»
Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου μας δίνει μια εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό νηστίσιμο τυρί που θα συνοδεύσει ιδανικά τα λαδερά πιάτα της νηστείας. Η εκδοχή τυριού που μας προτείνει είναι ένα τυρί τύπου «φέτα» με βασικό συστατικό του το τόφου. Όπως εξηγεί το τόφου παρασκευάζεται από τη σόγια με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται το τυρί από το γάλα. Πέρα από την περίοδο της νηστείας, η φέτα τόφου είναι ιδανική διατροφική πρόταση για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για λόγους υγείας (πχ αυξημένη χοληστερόλη) ή όσους απλώς προσπαθούν να αυξήσουν τις χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Η φέτα τόφου είναι φτωχή σε κορεσμένο λίπος και πλούσια σε φυτικές ίνες που αγαπά την μικροβιακή χλωρίδα αλλά και την καρδιά! Στα συν το γεγονός ότι τα 100 γραμμάρια αυτού του τυριού δίνουν 15 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Υλικά για τη συνταγή
350 γρ, τόφου κομμένο σε κυβάκια
3 κσ ελαιόλαδο
3 κσ λεμόνι
1 κσ μηλόξυδο (ή ξύδι από κρασί)
1 κγ κρεμμύδι σκόνη
1/2 κγ σκόρδο σκόνη
1 κγ ρίγανη
1 κγ αλάτι
1/4 κγ άνηθο σκόνη (αν δεν έχουμε βάζουμε λίγο φρέσκο)
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη μαρινάδα και προσθέτουμε 350 γρ τόφου κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Όσο πιο πολύ μένει στην μαρινάδα τόσο καλύτερο γίνεται. Διατηρείται για τουλάχιστον μία εβδομάδα!

































