Υγεία

Γιατρός εξηγεί ποια αυγά πρέπει να προτιμάμε

Γιατρός εξηγεί ποια αυγά πρέπει να προτιμάμε Φωτογραφία: Mads Eneqvist on Unsplash
Γαστρεντερολόγος μας καλεί να «μην μασάμε» με τις ενδείξεις «αχυρώνα» και «ελευθέρας βοσκής».

Ο γνωστός γαστρεντερολόγος του TikTok δρ. Steven Gundry μίλησε σε πρόσφατο podcast για τα αυγά, αποκαλύπτοντας ποια πρέπει να προτιμάμε.

«Αν μπορείτε να βρείτε αυγά πλούσια σε Ω3 λιπαρά κοντά στην τιμή των κανονικών αυγών προτιμήστε τα!», τονίζει.

«Αν δεν μπορείτε, ελέγξτε τα αυγά που καταναλώνετε και φροντίστε να επιλέξετε αυτά χωρίς σογιά και καλαμπόκι».

«Σας παρακαλώ, μην ξεγελαστείτε από τις ενδείξεις "αυγά αχυρώνα" και "ελευθέρας βοσκής"», προσθέτει. «Αν ωστόσο σκοπεύετε να επενδύσετε λίγα περισσότερα χρήματα για τα αυγά σας, αυτό που πρέπει να κοιτάτε είναι με τι τρέφονται οι κότες».

{https://www.tiktok.com/@drstevengundry/video/7470322756945546527?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7356171587915384352}

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε την ημέρα

Σε πρόσφατη έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που έτρωγαν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα είχαν το ίδιο επίπεδο χοληστερόλης με εκείνους που δεν κατανάλωναν κανένα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις ή με κίνδυνο να τις εμφανίσουν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κάποιοι έτρωγαν 12 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα και άλλοι λιγότερα από δύο. Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν περισσότερα ωμέγα- 3, ιώδιο, βιταμίνες D, B και Ε και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα κανονικά.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για τέσσερις μήνες και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων που κατανάλωναν αυγά καθημερινά. Μάλιστα, διαπίστωσαν κάποια σημάδια πιθανών οφελών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά.

«Η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη τους», είχε τονίσει η δρ. Nina Nouhravesh, επικεφαλής της έρευνας, μιλώντας στο Today. Επίσης, βελτιώθηκε η αντίσταση στη ινσουλίνη σε εκείνους που έτρωγαν καθημερινά αυγά. Μάλιστα, στους άνω των 65 ετών αυξήθηκε η «καλή» χοληστερόλη (HDL) και μειώθηκε η «κακή» (LDL).