Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, ειδικά στους ηλικιωμένους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - καταρρίπτοντας τον νο.1 μύθο για την νο.1 πηγή πρωτεΐνης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη ASPREE - που παρακολουθεί την υγεία ηλικιωμένων ατόμων - και μελέτησαν συγκεκριμένα τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 8.000 συμμετεχόντων, μέσα σε έξι χρόνια, καθώς και πόσοι άνθρωποι απεβίωσαν και από ποιες αιτίες.
Η ASPREE είναι μια μεγάλη κλινική μελέτη που ξεκίνησε το 2010 για να εξετάσει αν η χαμηλή δόση ασπιρίνης βοηθά στη μακροζωία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε όφελος από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έκτοτε η μελέτη συνεχίζεται στην ίδια λογική συσχετίζοντας διάφορες συνήθεις με την καλή υγεία ηλικιωμένων ατόμων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών ως εξής:
- Σπάνια ή ποτέ (1–2 φορές τον μήνα)
- Εβδομαδιαία (1–6 φορές την εβδομάδα)
- Καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν αυγά 1-6 φορές την εβδομάδα είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 17% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικού θανάτου σε σύγκριση με όσους σπάνια έτρωγαν αυγά. Η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου.
Το ενδιαφέρον για τα αυγά προέρχεται από την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, καθώς ένας κρόκος περιέχει περίπου 275 mg. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Συμπερασματικά, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.
Πηγή: theconversation.com





























