Υγεία

Το σκρολάρισμα επηρεάζει πράγματι τον ύπνο; - Καθηγητής της Οξφόρδης απαντά

Το σκρολάρισμα επηρεάζει πράγματι τον ύπνο; - Καθηγητής της Οξφόρδης απαντά Φωτογραφία: UNSPLASH
Ίσως τελικά δεν φταίει το κινητό για τις αϋπνίες.

Πολλοί που δυσκολεύονται να κοιμηθούν θεωρούν ότι ο «ένοχος» είναι στο χέρι τους: το κινητό και το ατελείωτο σκρολάρισμα στα social media, την ώρα που είναι ξαπλωμένοι, πιστεύουν ότι τους «χαλάει» τον ύπνο.

Όμως, δεν είναι απόλυτα σωστό ότι αυτό οφείλεται στο μπλε φως από το smartphone. Το μπλε φως- ή φως μικρού κύματος- επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Όμως, ο ύπνος είναι μια σύνθετη διαδικασία, επισημαίνει ο Στιούαρτ Πίρσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Οι υποδοχείς των ματιών- που λένε στον εγκέφαλό μας πότε είναι ώρα να είμαστε ξύπνιοι- ενεργοποιούνται τόσο από κύτταρα που απορροφούν μπλε φως, όσο και από εκείνα που απορροφούν φως με μεγαλύτερο μήκος κύματος (όπως το κόκκινο).

Κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι το χρώμα του φωτός, αλλά η φωτεινότητα και το χρονικό διάστημα για το οποίο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό. Και οι οθόνες των κινητών μας στην πραγματικότητα είναι αρκετά σκοτεινές.

Το φως της ημέρας είναι 1.000 φορές πιο φωτεινό από αυτό που κατά μέσο όρο εκπέμπει ένα τηλέφωνο. Ο φωτισμός ενός δωματίου είναι, κατά μέσο όρο, δέκα φορές πιο φωτεινός. Για αυτό όταν κλείνουμε το φως ενός δωματίου, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νυστάξουμε.

«Το μπλε φως από τα smartphone μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Όμως, αυτή η επίδραση είναι μικρή, εκτός αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο επί ώρες, με φωτεινή οθόνη και έχετε ήδη προβλήματα ύπνου», λέει ο Πίρσον.

Σε εργαστηριακές μελέτες στο Χάρβαρντ, ακόμα και τέσσερις ώρες έκθεσης στο φως συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, στη μέγιστη ισχύ, είχε σχετικά μικρή επίδραση: καθυστέρηση δέκα λεπτών στην έναρξη του ύπνου. Στην πραγματικότητα o ύπνος είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από το είδος περιεχομένου που «καταναλώνουμε».

Όσοι πιστεύουν ότι το φως επηρεάζει τον ύπνο τους, δεν χρειάζονται ειδικά γυαλιά, σύμφωνα με τον Πίρσον. Αντί για αυτό, ας μειώσουν τον χρόνο που περνούν στην οθόνη και να μειώσουν τη φωτεινότητα του κινητού.

Πηγή: Guardian