Υγεία

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen - Ποιους ασθενείς αφορά

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen - Ποιους ασθενείς αφορά Φωτογραφία: UNSPLASH
Το φάρμακο τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Ο FDA ενέκρινε μια καινοτόμο θεραπεία για προχωρημένη μορφή θανατηφόρου μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Η θεραπεία προορίζεται για χρήση μόνο από ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και έχουν προσδόκιμο ζωής τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Το φάρμακο tarlatamab ή Imdelltra, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Amgen, τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, προσθέτοντάς τους μια μέση επιβίωση 14 μηνών μετά τη λήψη του. Το 40% όσων έλαβαν το φάρμακο ανταποκρίθηκαν.

Μετά από δεκαετίες χωρίς πραγματική πρόοδο στις θεραπείες για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το tarlatamab προσφέρει την πρώτη πραγματική ελπίδα, δήλωσε ο Δρ Anish Thomas, ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Το φάρμακο, ωστόσο, έχει μια παρενέργεια που μπορεί να είναι σοβαρή, το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης. Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εξάνθημα, γρήγορο καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με κακή πρόγνωση, γιατί συνήθως η νόσος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον πνεύμονα τη στιγμή που ανιχνεύεται.

Η τυπική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία - αμετάβλητη για δεκαετίες - σε συνδυασμό με ανοσοθεραπείες που προσθέτουν περίπου δύο μήνες ζωής στους ασθενείς. Αλλά, σχεδόν αναπόφευκτα, ο καρκίνος αντιστέκεται στη θεραπεία και κατά 95% επανέρχεται, και όταν επανέρχεται, λένε οι επιστήμονες, οι ασθενείς δυσκολεύονται περισσότερο να ανεχθούν τη χημειοθεραπεία που είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μόλις 8 έως 13 μήνες μετά τη διάγνωσή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η ομάδα των ασθενών στην κλινική δοκιμή είχε ήδη κάνει δύο ή και τρεις γύρους χημειοθεραπείας, γι' αυτό και το προσδόκιμο ζωής τους χωρίς το φάρμακο ήταν τόσο σύντομο.

Η δυσάρεστη πρόγνωση για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έρχεται σε έντονη αντίθεση με του πιο συχνού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, για τον οποίο έχει σημειωθεί «επανάσταση» στη θεραπεία του. Νέες στοχευμένες θεραπείες αναζητούν μόρια που χρειάζονται αυτοί οι καρκίνοι για να αναπτυχθούν, περιορίζοντας την εξάπλωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο Δρ Thomas, πολλοί ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου του πνεύμονα ζουν τόσο πολύ που η ασθένειά τους γίνεται «σχεδόν σαν μια χρόνια ασθένεια».

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οι θεραπείες των ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχουν μείνει πίσω. Ο ένας είναι ο τύπος της γονιδιακής μετάλλαξης στον οποίο βασίζεται ο καρκίνος για να εκδηλωθεί.

Ο Δρ Jay Bradner, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Amgen, εξήγησε ότι άλλοι καρκίνοι προκαλούνται από γονίδια που ενεργοποιούνται ανώμαλα. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για την απενεργοποίηση αυτών των γονιδίων. Αλλά ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα προωθείται από γονίδια που είναι ήδη απενεργοποιημένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη στόχευσή τους. Ένας άλλος λόγος είναι η ικανότητα του καρκίνου να μπλοκάρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

Το Tarlatamab είναι ένα αντίσωμα που έχει αναπτυχθεί για να ξεπερνά αυτά τα εμπόδια. Έχει δύο βραχίονες, ο πρώτος από τους οποίους προσκολλάται ως σημαία στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και χρησιμεύει ως ετικέτα αναγνώρισης, επιτρέποντας στο φάρμακο tarlatamab να βρει τα καρκινικά κύτταρα. Ο άλλος βραχίονας αρπάζει ένα Τ κύτταρο που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το Τ κύτταρο, ένα λευκό αιμοσφαίριο, μπορεί να σκοτώσει τους καρκίνους εάν μπορεί να τους πλησιάσει. Το φάρμακο ενώνει το Τ κύτταρο και το καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας τρύπες στον καρκίνο ή ενεργοποιώντας γονίδια που τον κάνουν να αυτοκαταστρέφεται.

Η Amgen ξεκινά μια νέα μελέτη τώρα, δοκιμάζοντας το φάρμακο αμέσως μετά την αρχική χημειοθεραπεία.