Υγεία

Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της παραλλαγής «Αρκτούρος»

Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της παραλλαγής «Αρκτούρος» Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - INTIME
Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της παραλλαγής «Αρκτούρος» στην Ελλάδα, σύμφωνα με την νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ότι από τις εβδομάδες 09-10 του 2022, που επικράτησε πλήρως το στέλεχος Όμικρον, έως και τις εβδομάδες 15-16 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 21.490 στελέχη των παραλλαγών του κορονοϊού. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν σε δείγματα με ημερομηνία λήψης έως και 23/04/2023.

✓ Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

✓ Την εβδομάδα 15 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (79%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (12%). Συνολικά, έχουν ανιχνευθεί 14 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16, η οποία είναι γνωστή και ως «Αρκτούρος». Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχουν υπερδιπλασιαστεί αφού την περασμένη εβδομάδα ήταν έξι.

Σημειώνεται ότι το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 λειτουργεί υπό το συντονισμό του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.