Υγεία

Κοτανίδου: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19

Κοτανίδου: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19
Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για τις ΜΕΘ. Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι είναι γύρω στο 35% με 37% « ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα» τόνισε. 

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου.

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για την επιβίωση των ασθενών με κορονοϊό που εισάγονται σε ΜΕΘ, στοιχεία που καταδεικνύουν την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού του ΕΣΥ. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και η υπεύθυνη ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ οι 330 από αυτούς «έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα». 

Το γεγονός τι η θνητότητα που σημειώνεται είναι γύρω στο 35% με 37% «είναι ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «αυτό οφείλεται στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η θνητότητα στην Ελλάδα που είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, «είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής» και πρόσθεσε: «Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Παράλληλα, η κ. Κοτανίδου διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι η θνητότητα για όσους μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι τεράστια, «Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα περισσότερα για τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται σήμερα 10/11 ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2384 νέα κρούσματα κορονοϊού, αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.